Euro će propasti u roku od godinu dana

Francuski ekonomist Charles Gave, čija je tvrtka za istraživanje GaveKal poznata u financijskim krugovima, na jednoj je večeri u društvu bankara dao zanimljivo mišljenje zašto nas eventualna ‘smrt’ eura ne bi trebala pretjerano pogoditi.


Naime, financijski stručnjak John Mauldin opisao je kako se nedavno našao na večeri s 15 uglednih ekonomista i bankara, a poveo se razgovor o budućnosti eura. Za stolom se čak i glasovalo o tome koliko prisutnih misli da će euro propasti.

Tada je Gave kazao kako smatra da euro u roku od godinu dana više neće postojati, jer je njemu cijela ideja s eurom kao jedinstvenom europskom valutom bila “disfunkcionalna od samog početka”.

Naveo je da će propast eura dovesti do povratka nacionalnih valuta, što će omogućiti odgovarajuću raspodjelu investicija i resursa, te da je popast eura “najbolja stvar koja se tržištima može dogoditi”, prenosi Business Insider.

Ipak, Gave nije htio komentirati kako će cijeli proces raspadanja izgledati, jer to, kako je kazao, on nije stvorio euro pa to nije njegova odgovornost.

 

Komentari

komentara