Europa čeka presudu njemačkog Ustavnog suda za odluku o pomoći Grčkoj

 

U Karlsruheu, sjedištu njemačkog Ustavnog suda danas (07.09.) pada odluka o tome, je li pružanje pomoći Grčkoj u skladu s njemačkim ustavom. Ovisno o odluci, njemački suci mogli bi se naći u sukobu s Europskim sudom.


 

 

Danas (07.09.) cijela Europa s velikom pozornošću čeka na presudu njemačkog Ustavnog suda, gdje se, kako mnogi ističu, donosi presuda o sudbini eura. Njemački ustavni sud mora odlučiti, je li pružanje pomoći Grčkoj u skladu s njemačkim ustavom kao i proširenje zaštitnog kišobrana za euro. To je ujedno i prvi veliki korak u preskakanju prepreke u primjeni odluka šefova država i vlada članica eurozone koja je usvojena na izvanrednom summitu 21. srpnja. Ukoliko bi najviša njemačka sudska instanca prihvaćenu pomoć za Grčku i proširenje europskog kišobrana za euro zaustavila, tada prijeti dramatično zaoštravanje krize eura.

 

U prijeporu se radi o basnoslovnim iznosima. Na jesen će kreditna jamstva Njemačke za Europski fond za stabilizaciju eura (EFSF) porasti sa 123 milijarde eura na 211 milijardi eura. Time bi Njemačka u slučaju državnog stečaja jedne od zemalja eurozone koje dobivaju pomoć, jamčila s iznosom od dvije trećine svojeg saveznog budžeta. Osim toga, tu su još i bilateralna jamstva za prvi grčki paket u visini od 22.4 milijarde eura. (Poslovni portal)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara