Europa ne radi

 

Nedavno je Joseph Stiglitz govorio na jednom skupu u Barceloni. Istaknuo je da je eurozona osmišljena tako da kada mladi ljudi emigriraju iz Grčke, Irske itd, oni više nisu odgovorni za dugove koje su nakupile prethodne generacije. Ova emigracija smanjuje poreznu osnovu i otežava servisiranje državnih dugova.


 

 

Piše: David Lizoain / Social Europe Journal

 

Koliko točno Europljana radi?

 

Tipično mjerenje zaposlenosti prema broju stanovnika pokazuje koliki postotak radno sposobnih stanovnika ima posao.

 

Politika štednje je toliko upropastila grčko gospodarstvo da sada posao ima tek svaki treći Grk. Nema nikakve šanse da ovoliko mala radna snaga servisira toliko velike dugove.

 

U ovom kontekstu, smanjenje starosnih mirovina i izdvajanja za nezaposlene, i povećanje školarina prebacuju teret prilagođavanja na nezaposleno stanovništvo, ali nikako ne doprinose zaustavljanju recesijskog vrtloga.

 

Situacija sa nezaposlenošću u Grčkoj, sagledana u povijesnom kontekstu, još je dramatičnija.

 

Pad zaposlenosti bit će još dramatičniji kad pristignu novi podatci. Grčka je na putu da 2013. ima isti ukupan broj zaposlenih kao 1983, 30 godina ranije. To je slika drastične propasti koju je donijela pogrešna politika.

 

Situacija je pogoršana do te mjere da neonacisti šeću po ulicama i u parlamentu Atene. Ovo nije ni normalno ni prihvatljivo stanje.

 

Nedostatak odgovora podsjeća me na Nosoroga Eugena Ionescua. Koliko još treba biti gore prije nego što dođe do pravog političkog zaokreta?

 

Izvor: Peščanik

 

Komentari

komentara