Europska unija će od BiH tražiti da utvrdi imovinu političara

Europska unija (EU) u procesu pridruživanja, i to pri provedbi poglavlja 23. i 24., tražit će od BiH da utvrdi koju imovinu političari imaju izvan granica BiH, a kako bi se spriječio sukob interesa, saznaje „Dnevni avaz”.

To pokazuje i slučaj iz Crne Gore.

Naime, imovina političara iz Republike Srpske, prvenstveno vile i stanovi koje posjeduju u Crnoj Gori, a nisu ih naveli u imovinskim kartonima, pod lupom su Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore i to povjerenstvo sa Slobodanom Lekovićem na čelu spremno ih je ustupiti Povjerenstvu za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a.

Iz pisma do kojeg je došao „Dnevni avaz”, a koje je još u srpnju Leković uputio Obrenki Slijepčević, predsjednici Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a, vidljivo je da je utvrđivanje imovine crnogorskih političara, ali i suradnja sa zemljama regije u tom kontekstu, uvjet Europske unije.

– Preporuka Europske komisije je suradnja u regiji, a to je i zaključak Vlade Crne Gore. Mi smo uvelike odmaknuli u pregovorima i upravo je sada usvojen Akcijski plan za poglavlja 23. i 24. (odnose se na pitanja pravosuđa i pravde, slobode i sigurnosti, op. a.), gdje su i zadaci ovog našeg povjerenstva – navodi, između ostalog, Leković u pismu upućenom Slijepčeviću.

Istovremeno, Leković, osim što nudi suradnju na otkrivanju imovine bh. političara u Crnoj Gori, zauzvrat od nadležnih u manjem bh. entitetu traži pomoć pri otkrivanju imovine crnogorskih političara skrivene u RS-u, posebno nekretnina i bankovnih računa. S druge strane, Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, kaže da Središnje izborno povjerenstvo BiH nema mogućnosti provjeravati istinitost navoda u imovinskim kartonima bh. dužnosnika u zemlji, niti ući u trag njihovoj imovini u inozemstvu. Jedini dužnosnici čiji se podatci provjeravaju su ministri u Vijeću ministara BiH.

– Jedine provjere imovinskih kartona i drugih podataka vrši Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pri kandidaturi za ministre u Vijeću ministara BiH, na osnovu kojih se izdaje suglasnost za njihovo imenovanje, kaže Pirić.

Premda trenutna zakonska rješenja u BiH ograničavaju mogućnost provjere i točnog utvrđivanja imovine većine bh. političara, primjer iz Crne Gore pokazatelj je da će BiH, ako želi ući u EU, morati ne samo utvrditi vrijednost imovine koju posjeduju političari nego i njezino podrijetlo.

FENA

Komentari

komentara