Europska Unija je omekšala, ali BIH mora ispuniti preuzete obveze

Mile-Lasić-25Zaključci Vijeća za vanjske poslove (FAC) mogu se tumačiti kao izvjesno omekšavanje stava EU prema BiH, ali to nije odustajanje od obveze implementacije  odluke europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria Mile Lasić, profesor europskih integracija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. On smatra da se BiH ne može pomaći dalje bez izgradnje sustava koordinacije,  ma što o tomu mislili politički akteri u BiH koji to opstruiraju.
Inače, briselski mediji objavili su ovih dana da su zaključci EU o BiH doneseni na sastanku u Luksemburgu izvjesno omekšavanje prema BiH. Kolumnist uglednog časopisa Eurpeanvoice Andrew Gardner u svom tekstu piše da iako je proteklu godinu vršen pritisak na BiH i da su europski zvaničnici (Štefan File, komesar za proširenje, Ketrin Ešton visoka povjerenica za vanjske poslove i sigurnost EU, kao i ministri vanjskih poslova Hrvatske, Mađarske i Austrije) dolazili u BiH i razgovarali s političkim liderima  konkretni pomaci izostali. Najveći fokus sad je EU stavila na socijalne i ekonomske reforme, čak i više nego na promjenu Ustava.

Lasić kaže kako za BiH nema posebnog statusa, niti je bilo realno to očekivati.

– To su tako predstavili politički akteri koji su umjesto realiziranja zaključaka iz Mape puta iz 2012. godine odlučili igrati igru na dobivanju vremena. Pa su onda pod iznudom pristali potpisati Sporazum 01.10.2013. u kojem je precizno kazano da se mora implementirati presuda Europskog suda u slučaju „Sejdić-Finci“ i izgraditi sustav koordinacije – navodi Lasić. Upravo o tome govori i Rezolucija Europskog parlamenta u kojoj je „precizno kazano da se osuđuju separatističke i centralističke snage zbog opstrukcije Sporazuma od 1. listopada 2013. godine.“ O ovim fenomenima je  prof. Mile Lasić govorio  i u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića (vidjeti: http://www.facetv.ba/index.php/component/k2/item/715-lasic-u-cd-u-lagumdzija-ce-izgubiti-izbore), dakle za Face TV, 18. travnja i za HRT, za emisiju „Pogled preko granice – Hrvati u BiH“, čiji je termin emitiranja  21. travanj, uskršnji ponedjeljak (vidjeti, HTV1 u 13,45 sati) .

– Moguć je izvjestan aktivniji odnos EU prema BiH, moguća je pomoć tako da se implementacija odluke u slučaju  „Sejdić-Finci“ veže za proces neminovne ustavne reforme, ali nije moguće podnijeti kredibilnu aplikaciju i dobiti status kandidata ako se opstruiraju preuzete obveze. Tu se ništa nije promijenilo niti se može promijeniti. Tek što se ispune obveze moguće je podnijeti aplikaciju, dobiti status kandidata i otpočeti pregovore o pristupanju EU – kazao je Lasić za NAP.

Lasić navodi i da su bh. političari stvorili sliku da je Europa ta koja se treba promijeniti, izjegavajući zapravo odgovornost da se oni trebaju promijeniti i izvršiti preuzete obveze.

NAP, Novinska Agencija Patria

Komentari

komentara