Eurozona je potonula u recesiju

 

Eurozona je potonula u recesiju, objavio je Institut za međunarodne financije (IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija sa sjedištem u Washingtonu.


 

 

IFF navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene europske valute naglo pogoršava.

 

– Situacija u eurozoni ozbiljno se pogoršava u posljednjih mjesec dana. Gospodarstvo je kliznulo u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati proračunske manjke i dodatno oslabiti kvalitetu imovine banaka, stav je IIF-a.

 

IFF ukazuje da su dolazeći ekonomski podaci za tek završeno treće tromjesečje i za početak četvrtog slabiji nego što se očekivalo.

 

Ekonomisti IIF-a istakli su porast nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj europskoj ekonomiji, te usporavanje industrijske proizvodnje u eurozoni, prenosi Srna.

 

Oni predviđaju smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u četvrtom tromjesečju za dva posto u odnosu na isto tromjesečje godinu prije, kao i isti tempo pada u prva tri mjeseca iduće godine.

 

Za cijelu 2012. očekuje se smanjenje BDP-a za jedan posto u odnosu na ovu godinu, objavio je IIF, koji predstavlja više od 450 banaka i financijskih institucija u više od 70 zemalja.

 

Slabost u eurozoni može se preliti na ostatak svijeta kroz brojne kanale, a jedan od najizravnijih i najsnažnijih je bankarski sektor.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara