Finci od Grčke traže Partenon, Akropolu i otoke kao jamstvo za sudjelovanje u paketu

 

Nakon što je Finska jučer dogovorila kolateral za sudjelovanje u programu spašavanja grčkog gospodarstva, i niz drugih europskih zemlja pohitao je učiniti isto kako bi zaštitio svoje uloge.


 

 

Podsjetimo, Finska je, kao jedan od najvećih protivnika novog spašavanja posrnule grčke ekonomije,od Grčke zatražila da položi kao jamstvo određeni kapital u finske banke, u protivnom će ova odustati od sudjelovanja u programu spašavanja. Grčka je na to morala pristati, a krv su potom nanjušile i druge zemlje. Konkretno, riječ je o Austriji, Slovačkoj, Sloveniji i Nizozemskoj koje su također zatražile financijski kolateral od Grčke, piše Bloomberg.

 

Finski presedan mogao bi postaviti pravila igre koja će u budućnosti vrijediti za sva financijska spašavanja. Osim toga, Finci su pokazali da im ne nedostaje imaginacije, pa su od Grka u jednom trenutku tražili Partenon, Akropolu i svoje otoke kao garanciju. Finska “pobuna” može se razumjeti iz aspekta da Finska ne dobiva puno spašavanjem Grčke, ali se od nje traži da podnese veliki dio tereta u paketu pomoći.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara