Finci: Španjolsko državljanstvo? Ako ne bude komplicirano, zašto ne?

 

dsc-0048-jpg20120527144209.jpgw609h424Od 1.000 Židova u BiH, njih 300 do 400 će imati mogućnost aplikacije za dobivanje španjolskog državljanstva, a koliko će ih biti osobno zainteresirano za to, teško je procijeniti, rekao je za današnje “Oslobođenje” predsjednik židovske zajednice BiH Jakob Finci povodom prijedloga španjolske vlade o ponovnom davanju državljanstva sefardskim Židovima, davno protjeranim iz Španjolske.

Finci objašnjava da je još 1992. godine, prilikom obilježavanja pola tisućljeća od izgona Židova iz te zemlje, španjolski kralj Juan Carlos povukao edikt kraljeva Isabele i Ferdinanda, koji su 1492. potpisali da svi Jevreji moraju ili napustiti Španjolsku ili se konvertirati na katoličanstvo.

 

– Pošto je taj edikt ukinut, španjolski zakon o državljanstvu omogućio je povratak Židova Sefarda u Španjolsku, pod uvjetom da moraju imati dvije godine boravka u Španjolskoj. To je, naravno, bilo prilično teško ostvariti, mada je 50 sefardskih obitelji iz BiH iskoristilo dobrodošlicu španjolske vlade i ratne godine provelo u Španjolskoj, ali se nakon rata veliki broj vratio u BiH – ističe Finci, napominjući da je prije nekoliko godina španjolska vlada počela diskutirati o mogućnosti povratka španjolskog državljanstva svim protjeranim iz Španjolske zbog vjerske pripadnosti.

– Osnovni postulat je bio da svi Židovi Sefardi, čiji su preci protjerani, imaju pravo na španjolsko državljanstvo, pod uvjetom da se odreknu sadašnjeg. To nije izazvalo veliki interes u sefardskom svijetu jer je malo tko spreman da svoje sadašnje državljanstvo zamijeni španjolskim – tvrdi Finci.

Španjolska vlada je promijenila nacrt zakona te predvidjela da aplikanti mogu dobiti špannjolsko, a bez odricanja od sadašnjeg državljanstva i bez obaveze doseljavanja u Španjolsku.

– Prije par tjedana vlada je usvojila prijedlog i uputila ga na usvajanje. Vjerujem da će ga parlament brže usvojiti nego što se usvajaju zakoni u PSBiH, a onda će trebati izraditi podzakonske akte. Neformalno su se već pojavili spiskovi sefardskih obitelji protjeranih iz Španjolske. Ima ih oko 5.200, a mnoge možete naći i u BiH. Nadam se da će zakon biti usvojen do konca ove godine i da će se 2015. moći putem španjolskih ambasada i konzulata podnijeti aplikacija za španjolsko državljanstvo, bez odricanja od državljanstva BiH, ističe predsjednik JZBiH – kazao je Finci.

Upitan hoće li on to učiniti, kazao je kako je to kao da ga  pitaju hoće li se kandidirati za predsjednika BiH, a presuda Sejdić-Finci nije implementirana.

– Ne volim praviti ražanj, a zec u šumi. Kada izađu uvjetii, onda ću odlučiti. Pravnik sam po struci i radio sam na propisima. Znam, često se dogovori jedan zakon, a u Službenom listu bude malo drugačiji. Niti ga željno čekam, niti mi treba španjolsko državljanstvo, ali ako bude bilo mogućnosti i ako ne bude velikih komplikacija: da, što ne -kaže Finci.

Malo tko od bh. Sefarda ima zapisano porodično stablo od Španjolske, a i mnogi njihovi dokumenti su uništeni.

– Bit će dovoljno imati podatke o dva, tri korijena, ili recimo da su vam roditelji, ili baka i djed sahranjeni na židovskom groblju. No, o tome će odlučivati španjolska vlada – ističe Finci, spominjući u 2. svjetskom ratu nestali dnevnik sarajevske židovske općine, o kojem se nakon ustaško-njemačke okupacije Sarajeva ne zna točno više ništa. Neki tvrde da je odnijet u Prag, pa odatle u SSSR.

– Dio matičnih knjiga od 1850. je sačuvan i po njima se može rekonstruirati život sarajevskih Židova, kaže Finci – dodajući da je Špannjolska, kao stabilna i dugotrajna članica EU, interesantna milijunima ljudi.

Inače, Jakob Finci je, od bh. Sefarda, najmlađi koji govori ladino, srednjovjekovni židovsko-španski jezik.

– Svi stariji od mene sigurno ga znaju – kaže Finci.

Podsjećamo, Ferdinando i Izabela protjerali su i sve muslimane koji se nisu htjeli odreći vjere.

 

HSPF.info

Komentari

komentara