Florian Bieber: Rezultati popisa stanovništva u BiH su izmišljotine

florian-bieberBrojke koje se trenutno spominju kao rezultat popisa stanovništva u BiH ne mogu se smatrati pouzdanim. Ako statističkim zavodima iz regije, s više iskustava i manje kompliciranim strukturama, treba i više od godine da daju broj građana razvrstanih po nacijama, tvrdnje da se to može saznati u BiH za deset dana u najbolju ruku mogu se nazvati nagađanjem, a u najgoru – izmišljanjem.

Naveo je to politolog koji se bavi međuetničkim odnosima, sukobima i nacionalizmom, s fokusom na jugoistočnu Europu Florian Bieber na svom blogu pod nazivom “Neka manipulacija počne: Prve tvrdnje o brojkama popisa u BiH”. Bieber je profesor i direktor Centra za jugoistočne europske studije na Sveučilištu u Grazu.

Bieber piše da, iako je prošlo manje od dva tjedna od završetka popisa u BiH, političari su krenuli s tvrdnjama da znaju rezultate.

– Prvo je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdio da, “prema informacijama koje dobiva svaki dan”, u BiH ima nekih 570.000 Hrvata. Poslije toga, Sejfudin Tokić, bivši socijaldemokrat i sadašnji snažni borac za bošnjački identitet, koordinator “bošnjačkog pokreta za jednakost svih nacija”, tvrdi da zna broj Bošnjaka. Po njegovom mišljenju, u BiH ima 54 posto Bošnjaka i 17 posto u Republici Srpskoj, naveo je Bieber.

Ističe da je potpuno nevjerojatno da bilo tko već ima pouzdane brojke, te je usporedio BiH sa regijom.

– Popis u Crnoj Gori iz 2011. godine proveden je u travnju, a rezultati o etničkoj i religioznoj pripadnosti ili po jeziku objavljeni su u kolovozu, što je rekordno brzo i to je bilo tako jer je Crna Gora mala zemlja, istaknuo je Bieber.

Dodao je da su se u Srbiji rezultati o etničkoj pripadnosti pojavili u studenome 2012. odnosno više od godinu poslije popisa, dok je to u Hrvatskoj bilo tek 2013. godine, odnosno više od godinu i pol od popisa.

Stoga su brojke koje se spominju kao rezultat popisa u BiH, naveo je Bieber, nepouzdane.

– Tvrdnje da imaju obavještače koji im pružaju podatke o etničkoj pripadnosti stanovništva širom BiH su prosto nevjerojatne. Prvo, za ovako nešto potreban je veoma veliki broj obavještača kako bi se stekla ukupna slika stanja. Drugo, s obzirom na nedostatak znanja o veličini stanovništva i drugih podataka, davanje postotaka o određenoj zajednici je posljedično netočno, naglasio je Bieber.

Dodao je da pojava ovih brojki, koje se tiču sastava stanovništva, teško može utjecati na ishod popisa, ali će vjerojatno oblikovati viđenje ishoda popisa.

– Ako tvrdite da su 54 posto stanovništva Bošnjaci, a prava brojka bude 42 posto, onda se ona čini pogrešnom, jer je suviše udaljena od početno dane brojke. Na ovaj način se prava brojka može lakše dovesti u pitanje, a pravi rezultati zamjenjuju sa željenim rezultatima, naglasio je Biber i zaključio da je “sezona brojki sada i službeno otvorena”.

Izvor: Glas Srpske

Komentari

komentara