Gadafi spreman za mir, ali ima uvjete

Gadafi spreman za mir, ali ima uvjeteJužnoafrički predsjednik Jacob Zuma u ponedjeljak je stigao u Tripoli kako bi se našao s libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem.


 

Snimku njihova susreta objavila je libijska državna televizija, koja nije navela gdje je točno bio sastanak. Bilo je to prvo Gadafijevo pojavljivanje u javnosti nakon 11. svibnja. Gadafi je na snimci prikazan kako pozdravlja Zumu i druge dužnosnike, a potom zajedno odlaze niz hodnik. Južnoafrički predsjednik u

 

Libiju je došao kako bi pokušao postići mirovni sporazum s libijskim čelnikom. Televizija je Gadafija i Zumino izaslanstvo snimila dok su sjedili u bijelim foteljama i razgovarali. Prijenos njihova sastanka bio je ispred zgrade suda gdje su pobunjeničke snage organizirale koncerte i govore. Ogorčeni ljudi cipelama su gađali platno na kojem se prikazivao Gadafi, javlja Wall Street Journal.

 

Nakon sastanka Zuma je novinarima kazao kako je Gadafi spreman na primirje da bi zaustavio ratovanje u  svojoj zemlji. Gadafi je postavio nekoliko uvjeta pod kojima bi prihvatio mir. Libijski čelnik spreman je prihvatiti inicijativu Afričke unije za prekid vatre te da se tako zaustave svi napadi, uključujući i one NATO-a. Zuma je rekao da Gadafi inzistira na tome da se svim Libijcima da šansa da razgovaraju među sobom kako bi odlučili o budućnosti njihove zemlje, javlja Al Jazeera. Gadafi nije rekao namjerava li odstupiti sa vlasti.

Komentari

komentara