Gadafijeva obitelj podnijeti će tužbu Međunarodnom sudu pravde

 

Obitelj Moamera Gadafija odlučila je da podnese tužbu za ratni zločin Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, ističući da je svrgnuti libijski lider ubijen u planiranoj akciji NATO-a. Obitelj će podnijeti tužbu za ratni zločin jer se znaju okolnosti pod kojima je ubijen. Helikopteri NATO su pucali na konvoj u kojem se nalazio Gadafi, rekao je odvjetnik obitelji Marsel Sekaldi u izjavi za francuski radio Europa 1.


 

 

Odvjetnik je užasnut načinom na koji se postupalo s tijelom bivšeg vođe Libije, prenose agencije.

 

Gadafi je ubijen u blizini svog rodnog grada, Sirta, 20. listopada. Automobil u kojem se vozio bio je dio konvoja koji je pokušao izaći iz opsjednutog Sirta kada je NATO izvršio zračni napad.

 

Ranjenog Gadafija su uhvatili snage Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), koje su ga mučile, a potom ubile.

 

Nove libijske vlasti negiraju ove navode.

 

NTC još nije priopćio rezultate obdukcije koja je u međuvremenu izvršena, pa se i dalje vodi polemika o okolnostima pod kojima je Gadafi ubijen.

 

NTC tvrdi da je Gadafi stradao nakon uhićenja u blizini Sirta kada je pogođen metkom u glavu u unakrsnoj vatri. Svjedočenja i video-snimci načinjeni tijekom uhićenja potakli su sumnje da je bivši libijski lider bio žrtva likvidacije, što smatra i njegova obitelj.

 

„Njegovo tijelo je oskrnavljeno, a islamisti skrnave tijela kako onaj ko je umro ne bi mogao da dospije u raj“, rekao je odvjetnik obitelji Gadafija.

 

Istražna komisija trebalo bi da provede istragu okolnosti smrti Moamara Gadafija, pošto su UN i grupe za ljudska prava izrazile bojazan da je on likvidiran po kratkom postupku, što po međunarodnom pravu predstavlja ratni zločin. (Fena)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara