Gadafijeve pristaše noću ubijaju ljude, a on bježi sa šest milijardi dolara

 

Bivši libijski lider Moamer Gadafi vjerojatno se skriva u blizini skladišta teškog naoružanja. Ima tri tjelesne čuvarice koje znaju sve detalje njegova privatnog života te jedino od njih uzima hranu, kaže njegova bivša savjetnica.


 

 

Najava predsjednika libijskog prijelaznog vijeća Mustafe Abedljalila o preseljenju njihova sjedišta iz Benghazija u Tripoli znak je da žele kontrolirati glavni grad kojim nakon Gadafijeva pada vladaju lokalni šerifi. Grad je pun naoružanih ljudi te je postao nesiguran za stanovnike.

 

Eksplozivna situacija

 

Kako vlada velika napetost, dovoljna je i jedna prepirka, makar i bezazlena, da dođe da sukoba. Otežavajuća je okolnost i to što u gradu još ima Gadafijevih pristaša i petokolonaša koji svaku večer izlaze van i ubijaju ljude. Nakon pada Tripolija nestalo je više od 50 tisuća pripadnika narodnog odbora koji su bili pouzdani Gadafijevi borci, što je za Večernji list potvrdio i Abdul Karim, jedan od zapovjednika pobunjenika.

 

“Nakon ulaska u zgradu poglavarstva našli smo dokumente među kojima je popis desetaka tisuća pripadnika ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova, obavještajne službe, nacionalne sigurnosti i vojne policije koji su naoružani nestali. Također smo našli popis oko 500 doušnika koji su radili kao taksisti, a zadatak im je bio razgovarati s ljudima i javljati Gadafijevoj službi o svakoj osobi koja nije bila pristaša njegova režima. Iako su mjesečno radili za samo 400 libijskih dinara (300 dolara), ponuda bila primamljiva jer su dobili stanove, aute te mnoge druge povlastice. Nažalost, oni su još među nama i izlaze noću kao vampiri kako bi ubijali naše ljude. To nam je velik problem”, kazao je.

 

Na granici s Alžirom i Čadom

 

Gadafijeva savjetnica za poljoprivredu, Jordanka Daad Shereb, koja se 1. rujna, nakon što su je pobunjenici ispitali i pustili, vratila u Jordan, za dnevne novine al-Rai izjavila je:

 

“Pretpostavljam da se Gadafi skriva na jugu zemlje, blizu granice s Čadom i Alžirom. Ondje se nalazi i skladište teškog naoružanja, a pouzdano znam da ima šest milijardi dolara u gotovini. Ima tri tjelesne čuvarice koje znaju sve detalje njegova privatnog života te jedino od njih uzima hranu. Gadafi će ih na kraju ubiti kako bi se osigurao da informacije koje one znaju ne dođu u ruke pobunjenika.

 

Gadafija izbaciti iz svih školskih udžbenika

 

Usprkos tome što situacija još uvijek nije stabilna na cijelom području Libije, Nacionalno prijelazno vijeće pod svaku cijenu želi da nova školska godina počne sredinom rujna.

 

Usto, iz svih udžbenika za osnovne i srednje škole izbacit će informacije o Gadafijevu režimu koje su se 42 godine učile već od prvog razreda osnovne škole.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara