General Rose: NATO je ohrabrio Mladića da napadne Srebrenicu

NATO je, pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, sustavno potkopavao mirovne napore UN i podjednak je krivac za tragediju Srebrenice kao i UN, izjavio je general Michael Rose, koji je zapovjedao misijom UN-a u BiH 1994. godine.


General Rose je za “Financial Times” izjavio da je NATO “naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate u BiH”.

“Da su se NATO trupe rasporedile u BiH 1992. godine, kad ih je pozvao Alija Izetbegović, kako bi se spriječilo da se proširi rat iz Hrvatske, ‘ne bi se dogodio ni rat, niti masakr’. Ali, gore od toga, nakon dolaska UN, koji je imao prvenstveno humanitarni zadatak, NATO je, pod vodstvom SAD, sustavno potkopavao mirovne napore UN tako da je naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate”, rekao je on.

General Rose reagirao je u pismu čitatelja ovog britanskog lista na raniji tekst Simona Kupera “Tulipani iz Srebrenice” u kojem novinar veoma kritički razmatra ulogu nizozemskog bataljona u tragičnom slijedu događaja u Srebrenici. Rose kaže da je kontekst mnogo širi.

Prema njegovim riječima, “naoružavanje je dalo lažnu nadu muslimanima da mogu vratiti teritoriju silom, a ta je nada bila cinično iznevjerena u Daytonu. Ali, kako je kredibilitet UN misije bio uništen u očima zaraćenih strana, UN misija nije ni mogla uspijeti, a onda su se NATO i SAD našli u situaciji da nisu mogli utjecati na događaje na terenu, iz zraka. UN misija je takoreći kolabirala 1995. godine, što je imalo za posljedicu ohrabrenje Mladića da napadne Srebrenicu”.

Uz to, piše general Rose, UN misija nikada nije imala za zadatak obraniti  ili zaštiti i UN rezolucije koje su se odnosile na šest zaštićenih zona, pažljivo su izbjegavale takvu terminologiju.

“Članovi mirovne misije iz 16 država nisu imali ni mandat, niti su bili obučeni i opremljeni za borbena djelovanja. To je bio zadatak NATO-a, koji je, nažalost, ograničio svoja djelovanja na bombardiranje”, dodaje Rose.( Srna)

 

Komentari

komentara