Gjorge Ivanov želi još jedan predsjednički mandat

Aktualni makedonski predsjednik Gjorge Ivanov podnijeti će kandidaturu za novi predsjednički mandat na konvenciji VMRO-DPMNE-a, albanska DUI se ne slaže s time.

Gjorge-Ivanov

Aktualni makedonski predsjednik Gjorge Ivanov kandidirati će se za još jedan mandat na predstojećim predsjedničkim izborima. Ali, koalicijska albanska stranka na vlasti Demokratska unija za integraciju već neko vrijeme inzistira na dogovoru sa VMRO-DPMNE-om o zajedničkom kandidatu.

U skopskom naselju Vodno je vila predsjednika Makedonije. Njen aktualni stanar želi tu i ostati.

“Želim izjaviti da sam donio odluku da prihvatim inicijativu za moju kandidaturu za predsjednika Republike Makedonije i da ću je podnijeti na konvenciji VMRO-DPMNE-a”, kaže Ivanov.

Blizu 1300 članova vladajuće stranke u subotu, 1. marta, birat će između Ivanova i univerzitetskog profesora Jova Kekenovskog. Inicijativu za podršku Ivanovu potpisali su visoki stranački funkcioneri i izvjesno je da će dobiti podršku većine.

Ali, makedonska vladajuća stranka ima koalicijskog partnera, albansku DUI. Oni nisu zadovoljni izborom Ivanova za kandidata VMRO-DPMNE-a za još jedan petogodišnji mandat. DUI već neko vrijeme traži dogovor o zajedničkom kandidatu prihvatljivom i biračima Albancima. Otvorena je mogućnost da uopće ne predlože svog kandidata.

Moguća politička kriza

“Ukoliko narednih dana prijedlog DUI-ja ne bude prihvaćen, jedna od mogućih opcija je da stranka, umjesto kandidata, na ovim izborima promovira koncept ideja, zato što smatramo da ideje trebaju ostati žive dok se ne realiziraju”, kaže glasnogovornik DUI-ja Bujar Osmani.

Analitičari kažu da neslaganje koalicijskih partnera o predsjedničkim izborima može uzrokovati političku krizu i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Omjer političkih snaga poslije tih izbora mogao bi inicirati i zahtjev albanske stranke da se promijeni Ustav zemlje u dijelu o izboru predsjednika.

“DUI ulazi s unaprijed iskazanim stavom da model predsjedničkih izbora kod nas ne reflektira multietnički sastav naše države – model neposrednog izbora predsjednika, i da se glasovi albanske zajednice majoriziraju u cijelom tom izbornom procesu, tako da će DUI ući u fazu da će tražiti promjenu u Ustavu i promjenu načina izbora predsjednika”, kaže Suad Misini, politički analitičar.

U međuvremenu, opozicijska albanska Demokratska partija odlučila je izaći na predsjedničke izbore sa svojim kandidatom.

 

HSPF.info

Komentari

komentara