Global Post: Rezultati popisa u BiH izmijenit će dosadašnji sustav raspodjele moći

popisUtjecajni američki news portal “Global Post” objavio je kako će preliminarni rezultati popisa u Bosni i Hercegovini pokazati ne samo da je broj stanovnika u zemlji znatno smanjen nakon rata, nego će izazvati i ozbiljne probleme oko raspodjele moći u političkim strukturama u zemlji.

Autorica teksta Valerie Hopkins podsjeća da, prema preliminarnim podacima popisa, u Bosni i Hercegovini trenutno živi 3,8 milijuna stanovnika, dok je taj broj 1991. godine iznosio oko 4,4 milijuna.

“Global Post” navodi da rezultati popisa stanovništva jasno reflektiraju demografske promjene izazvane radikalnim i masovnim raseljavanjem stanovnika i etničkim čišćenjem određenih teritorija tijekom posljednjeg rata.

Navodi se kako su najnoviji podaci o broju stanovnika u BiH vrlo kontroverzni i kao takvi bi mogli ugroziti dosadašnji sustav raspodjele moći između nekadašnjih neprijatelja Bošnjaka, Hrvata i Srba.

– Čelnici tri konstitutivna naroda u BiH će pokušati na sve načine predstaviti rezultate popisa kako najbolje odgovara interesima njihovih naroda, smatra dobar poznavatelj prilika u BiH i stručnjak Instituta za međunarodno pravo i politiku Valery Perry.

U tekstu se navodi da se sve tri etničke skupine, a posebno Hrvati kao najmanja nacionalna skupina, pribojavaju da bi njihov utjecaj u zemlji mogao značajno opasti nakon objavljivanja konačnih rezultata posljednjeg popisa.

Iako preliminarni rezultati nisu pokazali brojčano stanje prema nacionalnim skupinama u BiH, već sada se špekulira o brojkama koje ukazuju da u BiH Bošnjaci čine oko 40 posto, Srbi 30 posto i Hrvati 15 posto, dok ostatak čine oni koji se smatraju ostalima.

Autor teksta napominje da još nije jasno kako će se mijenjati raspodjela moći jer postojeći zakoni, koji to reguliraju, kao referentnu točku uzimaju posljednji popis, odnosno popis iz 1991. godine.

– Ako popis pokaže da je Republika Srpska uglavnom jednoetnički entitet, mnoge pozicije koje su do sada zauzimali Bošnjaci, Hrvati i ostali mogle bi biti eliminirane, navodi “Global Post” i dodaje da konačni rezultati popisa stanovništva neće biti kompletirani ni sljedeće godine, tako da će se o tome mnogo špekulirati prije predstojećih izbora koji su planirani za sljedeću godinu.

– Bošnjački predstavnici tvrde da je na popisu bilo 54 posto onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci dok je ta brojka 1991. godine iznosila 34 posto. Hrvati su zabrinuti da, u slučaju da popis pokaže da ih je u BiH manje od 10 posto, njihov status kao konstitutivnog naroda bi mogao biti ugrožen, navodi se u tekstu.

Profesor Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu u Austriji smatra de će biti teže osigurati potpunu jednakopravnost sve tri nacionalne zajednice u BiH ako se pokaže da je Hrvata vrlo malo u odnosu na ostale narode. Ipak, on tvrdi da bi argument za osnivanjem trećeg entiteta bio mnogo snažniji ako se pokaže da su Hrvati uglavnom naseljeni u predjelu Hercegovine i zapadnoj Bosni.

– Čelnici u RS-u će pokušati dokazati da je njihov entitet sada dominantno srpski, iako je 1991. godine samo 54 posto tog djela bilo naseljeno Srbima. To bi moglo ohrabriti secesijske aspiracije čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, navodi se u tekstu “Global Posta”.

Anadolija

Komentari

komentara