Gotovina i Markač oslobođeni krivnje; Hrvatski generali izašli na slobodu!

 

Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je osuđujuće presude za progon, deportiranje kao zločine iz čovječnosti te izreklo oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pala je teza i o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.


 

 

Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Bekovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno. Izjavio je to predsjednik Haškog suda Theodor Meron na ročištu.

 

Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti – te u smislu zapovjedne odgovornosti nije generalima izreći bilo kakvu osuđujuću presudu.

 

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

 

Generale je Sud oslobodio odgovornosti i naložio njihovo trenutačno puštanje na slobodu.

 

Odvjetnik Luka Mišetić prenio je poruku hrvatskog generala Ante Gotovine kojom se zahvaljuje svima koji su omogućili današnji dan, kada ga je žalbeno vijeće Haškog suda oslobodilo svake odgovornosti.

 

“Ushićeni smo. General Gotovina želi se zahvaliti svima koji su omogućili da se današnji dan ostvari. Pravda je danas zadovoljena”, kaže Mišetić, Gotovinin branitelj, u poruci na svom twitter profilu.

 

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je u petak oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

 

Dok se galerijom Haškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tok ročišta.

 

Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile, javila je Hina.

 

Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja.

 

Čitanju presude bio je prisutan i Markačev prvi branitelj Miroslav Šeparović vidno ganut oslobađanjem njegova bivšeg klijenta.

 

Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku.

 

U avionu koji će doći po generala Gotovinu i Markača u Nizozemsku će doputovati i Gotovinina supruga Dunja.

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, kao i cijela nacija pomno je slušao izricanje konačne presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

 

“Iznimno sam zadovoljan oslobađajućom presudom”, rekao je predsjednik u prvoj reakciji za Net.hr. “Opće je uvjerenje cijelog naroda bilo da su generali nevini i to je potvrđeno sada. Ali moramo znati da je zločina bilo i zaslužene oslobađajuće presude nas ne smiju odvući od kažnjavanja svih ratnih zločina”, istaknuo je za Net.hr predsjednik Josipović.

 

 

Konačnu presudu generalima donijelo je Žalbeno vijeće koje čine suci Theodor Meron, Fausto Pocar, Mehmet Güney, Paul Robinson i Carmel A. Agius.

 

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je danas zadovoljstvo oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ističući da je riječ o velikom danu, u kojem je Hrvatska konačno rat završila kao pobjednik.

 

“Priželjkivali smo, molili smo se da se ovakav scenarij dogodi. Znali smo da su nevini. Ovo je veliki dan, velik kao dan Oluje jer je Hrvatska rat konačno završila kao pobjednik, bez i jedne mrlje na Domovinskom ratu”, rekao je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru.

 

Istaknuo je da su dvojica generala postala simbol pravednog obrambenog Domovinskog rata. “Odigrali su svoju zadnju pojedinačnu bitku i drago mi je da se vraćaju svojim obiteljima doma”, kazao je Karamarko.

 

Na pitanje kako se osjeća kada se prisjeti 2005., kada je Gotovina uhićen, a on bio na čelu SOA-e, Karamarko je odgovorio kako je ponosan na sve što je učinio za hrvatsku državu.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara