Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.


Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.
Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno psotupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za prisilno premještanje.

Tužitelji su u završnim riječima u kolovozu prošle godine tražili da se trojicu generala proglasi krivima i generala Gotovinu osudi na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina, a branitelji su u završnim riječima pozvali sudsko vijeće da njihove branjenike oslobodi svake krivnje jer im tužitelji nisu dokazali odgovornost ni za jednu točku optužnice.

 

Suđenje je počelo prije nešto više od tri godine, 11. ožujka 2008. Čermak i Markač su u pritvoru Haaškoga suda od 11. ožujka 2004., a Gotovina od 10. prosinca 2005. godine.

Odluke Vijeća

“Vijeće je zaključilo da dokazima nije ustanovljeno da je Čermak bio član udruženog zločinačkog pothvata”, te da “nije odgovoran ni po jednom drugom vidu odgovornosti za koje ga tereti optužnica”, rekao je predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie.
Sud je zaključio da Čermak, koji je bio zapovjednik zbornoga mjesta Knina, “obmanjivao međunarodnu zajednicu o mjerama koje se poduzimaju da se zaustave zločini nad Srbima”, ali da nije odgovoran po drugim vidovima odgovornosti iz optužnice.

Vijeće je ustanovilo da je Markač sudjelovao na Brijunskom sastanku 31. srpnja 1995. i pridonio planiranju i pripremanju operacije Oluje te da je zapovijedio specijalnoj policiji da 4. i 5. kolovoza ’95. granatira Gračac što je predstavljalo “protupravni napad na civilno stanovništvo i civilne objekte”
.
“Zapovijed da se granatira Gračac sama po sebi predstavlja značajni doprinos udruženom zločinačkom pothvatu”, rekao je Orie.

Vijeće je također ustanovilo, uz neslagajuće mišljenje suca Kinisa, da su pripadnici specijalne policije 5. i 6. kolovoza sudjelovali u razaranju značajnog dijela Gračaca. Vijeće je utvrdilo da su sudjelovali u razaranju i pljačkanju imovine krajinskih Srba u Donjem Lapcu 7. i 8. kolovoza 1995.

Sudsko vijeće Haaškog suda zaključilo je da je general Ante Gotovina “svojim postupanjem značajno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu” te da je “sudjelovao u Udruženom zločinačkom pothvatu i namjeravao da njegova djela pridonesu ciljevima UZP-a”.

 

Prosvjedi na trgu

Vijeće je utvrdilo da je Gotovina zapovijedao svim jedinicama Zbornog područja Split kao i svim pridodanim jedinicama te da mu je i vojna policija bila podređena u svojim redovnim zadaćama.

Vijeće je zaključilo da je general Gotovina izdao zapovijedi za napad na Knin, Gračac, Benkovac i Obrovac što su ocijenili protupravnim napadom kao i da te “zapovijedi za protupravne napade na civilno stanovništvo samo po sebi predstavljaju značajan doprinos UZP-u”.

General Gotovina, zaključilo je vijeće, počinio je i propuste u sprječavanju i kažnjavanju počinitelja zločina.

Povicima nezadovoljstva i psovkama sudionici skupa na Trgu bana Jelačića dočekali su presude generalima Markaču (18 godina zatvora) i Gotovini (24 godine zatvora), a pljeskom oslobađajuću presudu generalu Čermaku.
Za vrijeme čitanja presude sudionici skupa su u tišini i često u nevjerici pratili riječi suca koji je obrazlagao presudu.

U jednom trenutku čak je i isključen službeni prijevod Haaškog suda uz obrazloženje “ne želimo slušati ovu srbštinu”.

Nakon izricanja presude sudionici skupa na pozornicu su iznijeli veliki transparent na kojem je pisalo “Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan” te veliki portret generala Gotovine.

Sudionicima skupa obratio se glumac Božidar Alić s porukom: “Mi Hrvati i Hrvatice nikada nećemo priznati taj sud”.

Dodao je da veleizdajnici i ratni zločinci žive tu i žive dobro, pokazavši na transparent s imenima hrvatskih političara.

Naglasio je da rat protiv Hrvatske još traje.

Komentari

komentara