Haag: Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora, ali nije odgovarao za granatiranje Mostara

 

Haaški sud bivšem načelniku generalštaba vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću dodijelio je kaznu u trajanju od 27 godina.


 

 

Perišić je optužen za pokolj u Srebrenici, opsadu i teror civila u Sarajevu te za raketiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osobe, prenosi Hina.

 

Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima u martu ove godine zatražilo da se Perišića proglasi krivim i izrekne kazna doživotnog zatvora. Obrana je tražila oslobađajuću presudu.

 

Generala Perišića optužnica tereti u 13 točaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri tačke odnose na raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995. u kojem je poginulo, a ranjeno je najmanje 194 civila te na propuste u kažnjavanju počinitelja toga napada.

Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

 

On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji.

 

Opisali su ga kao “ratnika iz sjene” koji se skrivao iza tvrdnji Beograda da Jugoslavija nije sudjelovala u sukobu.

 

Na njegovu suđenju kao dokazi su uvedeni zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane održanih nakon Oluje koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće u presudi Gotovina – Markač nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini. Te dokaze od službenog Beograda sada potražuju obrane generala Gotovine i Markača.

 

Perišića je Županijski sud u Zadru 1996. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenim granatiranjem tog hrvatskog grada 1991.

Perišić nije suđen za zločine i granatiranje Mostara tijekom okupacije grada od strane JNA i paravojnih postrojbi od rujna 1991 do srpnja 1992 godine.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara