Hadžić: Popustljivosti od strane SDP-a neće biti

 

U sljedećih sedam dana lideri vladajućih političkih stranaka u Bosni i hercegovini trebali bi ponovno sjesti za pregovarački stol kako bi konačno postigli dogovor o formiranju vlasti na državnoj razini.Ovo je za Dnevni avaz potvrdio i Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, i naglasio da, ukoliko se ne postigne zajednički dogovor, na političkoj sceni BiH je izvjesna i drugačija parlamentarna većina.


 

 

– Različite mogućnosti se pružaju, ali o konkretnim imenima vam u ovom trenutku ne mogu govoriti. Davno smo rekli da se bez nas može konstituirati vlast – kaže Hadžić.

 

On naglašava da njegova stranka u posljednjih desetak dana s drugim strankama nije održala nijedan službeni sastanak kako bi se razgovaralo o ovoj temi.

 

– Ako je i bilo razgovora, odgovor ne možete dobiti iz SDP-a, jer u njima nije sudjelovao – govori potpredsjednik SDP-a.

 

Hadžić negira sve češće tvrdnje da su prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija i prvi čovjek HDZ BiH Dragan Čović praktično postigli dogovor da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripadne HDZ-u.

 

– SDP u posljednjih nekoliko mjeseci čini najveće ustupke, i sigurno želi razgovarati na normalnim osnovama. Ukoliko dođe do ukupnih dogovora, neće biti nikakvih problema razgovarati i o takvoj mogućoj varijanti – objašnjava Hadžić.

 

Potpredsjednik SDP-a naglašava da popustljivosti prema zahtjevima Milorada Dodika neće biti.

 

– Ustavom strankama iz RS ne pripadaju četiri ministarske pozicije, s druge strane, nema nikakvih ultimativnih zahtjeva, i ukoliko Dodik, odnosno stranke okupljenje oko njega, inzistiraju na takvoj varijanti, onda će morati tražiti rješenje bez SDP-a – govori Hadžić.

 

Rajko Vasić iz SNSD-a rekao je za ovaj sarajevski list  da u ovom trenutku nema orijentira za razgovore,  osim što će SNSD i SDS 2. rujna razmatrati sporazum o usuglašenom djelovanju u zajedničkim organima BiH i dugoročnom pozicioniranju RS.

 

U HDZ-u naglašavaju da se izborna volja građana mora poštovati.

 

– Prema principu rotacije, mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara pripada HDZ-u. Vrijeme je da se konačno političke stranke uozbilje i prestanu s politikantskim potezima, jer to ničemu ne vodi – kaže Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara