Hasić: Ulazak Hrvatske u EU veliki problem za BiH

 

Analitičar Odjela za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić upozorio je danas da će se kad Hrvatska uđe u EU, mnogo toga promijeniti za BiH, pogotovo kada je riječ o uvozu i izvozu proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.


 

 

“Veliki problem za BiH je ulazak Hrvatske u EU. Već od 1. siječnja 2013. godine BiH se suočava s problemom vezano za izvoz proizvoda, pogotovo u oblasti biljnog i životinjskog podrijetla iz razloga što EU zahtijeva stroge kriterije kontrole kvalitetae, kazao je Hasić.

 

Drugim problemom smatra određivanje graničnih prijelaza od hrvatske strane i Europske komisije, “gdje su jedna i druga pokazale neprincipijelnost prilikom određivanja samo dva granična prijelaza, a bh. strana traži najmanje pet“.

 

Sve će to, kako je dodao Hasić, tijekom narednog mjeseca biti detaljno obrađeno u analizi, uključujući i najavljene licencne proizvodnje koje planira Hrvatska premjestiti na tržište BiH zato što postoje visoki troškovi poslovanja za njezina poduzeća u perspektivi na tržištu EU.

 

Također, analiza će obuhvatiti i trgovinu između BiH i Hrvatske, odnosno EU s obzirom da je Hrvatska najvažniji trgovinski partner BiH, s posebnim aspektom dominacije trgovačkih lanaca iz Hrvatske. Bit će obrađena i pitanja stranih ulaganja iz Hrvatske, kao i neriješeno pitanje imovine između BiH i Hrvatske.

 

“Prema našim podacima, BiH potražuje više od milijun i 750 tisuća četvornih metara zemljišta, poslovnih prostora i objekata, zatim salona, odmarališta, hotela, kao i pojedinačno udio bh. poduzeća u poduzećima u Hrvatskoj“, kazao je Hasić, napominjući da taj odnos između Hrvatske i BiH mora biti riješen prije ulaska Hrvatske u EU.

 

Hasić se osvrnuo i na trgovinske probleme između BiH i Kosova zbog kojih je smanjen izvoz iz BiH na tržište Kosova za 7 do 8 posto posebno iz Federacije BiH, navodeći da je najveći gubitak zapravo gubitak tržišta koje su za protekla tri mjeseca zauzele tvrtke iz Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Srbije.

 

On je podsjetio da je od 20. srpnja ove godine Vlada Kosova donijela jednostranu mjeru uvođenja carina na proizvode koji dolaze s teritorija BiH. Inače, ukupna trgovinska razmjena BiH sa Kosovom iznosi oko 160 milijuna KM, od čega se najveći dio odnosi na izvoz BiH.

 

Kako je kazao Hasić, to je jedna od rijetkih zemalja s kojom BiH ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i vrlo bitno područje za bh. izvoz.

 

“Zbog izuzetno kompliciranog sustava administriranja uspjeli smo obnoviti odnose s Republikom Kosovo 25. listopada i dakle od prije nekoliko dana usljedio je neometan protok roba s obje strane“, kazao je Hasić dodajući da je Republika Srbija riješila taj problem znatno prije BiH.

 

Hasić je naglasio i važnost donošenja zakona o sustavu državne pomoći, te da su imali značajno sudjelovanje u kreiranju tog zakonskog rješenja.

 

“Ovaj zakonski propis će poboljšati konkurentnu sposobnost gospodarstva“, kazao je Hasić. Ocjenjuje da je dosad izdvajanje sredstava iz državnih proračuna i usmjeravanje kroz ovaj sustav podrške bio netransparentan.

 

“Gospodarstvo BiH, a posebno izvoznici, traže da ovaj zakon bude krajnje transparentan, da ima odgovarajuće kriterije i da se može aplicirati po svakom osnovu ne ulazeći u suštinu da li je poduzeće privatno ili državno“, kazao je Hasić.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara