Hillary Clinton podržala Saudijke koje žele voziti aute

Hillary Clinton podržala Saudijke koje žele voziti aute‘To što te žene čine vrlo je hrabro i ja ih u potpunosti podupirem. Ovo ne znači da se ja miješam u unutrašnje probleme Saudijske Arabije, ali tamošnje žene moraju se izboriti za svoja prava’, rekla je Hillary.


 

Dok je u Hrvatskoj proteklih dana prašinu digla borba homoseksualaca za jednakost, na bliskom istoku sličnu borbu i dalje vode žene, neovisno o seksualnoj orijentaciji. Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je hrabre saudijske žene koje se ovih dana bore za mogućnost upravljanja motornim vozilima. Poručila im je da imaju pravo vršiti pritisak na vlasti svoje vrlo konzervativne zemlje.

 

Prošloga su petka žene krenule u prosvjednu vožnju velikim gradovima kako bi ustale protiv vjerskih pravila koja se mogu interpretirati kao zabrana vožnje automobila slabijem spolu. Njihova pobuna izazvana je prošlomjesečnim uhićenjem žene kojoj je policija pokucala na vrata nakon što je na YouTube postavila snimku sebe kako vozi automobil. Tijekom ispitivanja morala je potpisati izjavu kojom se obvezala da više nikad neće sjesti za upravljač.

 

‘To što te žene čine vrlo je hrabro i ja ih u potpunosti podupirem. Ovo ne znači da se ja miješam u unutrašnje probleme Saudijske Arabije, ali tamošnje žene moraju se izboriti za svoja prava’, rekla je Hillary. Prosvjede za pravo na vožnju Saudijske su organizirale preko Facebooka i Twittera. Osnovale su i organizaciju Women2Drive koju podržavaju i međunarodne udruge za zaštitu ljudskih prava.

 

Vrlo stroga segregacija spolova koja je na snazi u Saudijskoj Arabiji onemogućuje ženama da bilo gdje idu bez supruga ili nekog muškog srodnika, a ne mogu ni koristiti javni prijevoz. Jedini način da žene s jednog mjesta dođu na drugo jest da unajme skupe privatne vozače ili taksije. U cijelu ovu priču uključio se i Amnesty International koji je poručio Saudijkama daju čvrstu podršku u njihovim nastojanjima da izbore svoja prava. Naglašavaju da Saudijska Arabija mora žene prestati tretirati kao građane drugog reda. (Hina)

Komentari

komentara