HNS BiH inzistira na provedbi odluke Ustavnog suda

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) inzistira na provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane za Grad Mostar na način da se ispoštuje biračka volja svakog građana i otkloni diskriminacija u izbornom procesu u Gradu Mostaru, priopćeno je iz HNS-a.


U HNS-u BiH ističu kako Grad Mostar ne smije više biti “grad slučaj“ u kojem će na snazi biti izborna pravila koja se više nigdje ne primjenjuju u BiH.

Razmatrajući pripreme za predstojeće lokalne izbore 2012. Predsjedništvo HNS-a BiH donijelo je zaključak o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a BiH u svim onim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija hrvatskog naroda.

Kada je riječ o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu „Sejdić i Finci“, Predsjedništvo HNS-a BiH inzistira na cjelovitoj provedbi presude na način da se istovremeno osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, uz istovremeno otklanjanje diskriminatorskih odredbi prema nacionalnim manjinama i onima koji se nacionalno ne izjašnjavaju.

“Predsjedništvo HNS-a BiH smatra kako ova nelegalna i nelegitimna vlast u Federaciji BiH krši Ustav F BiH koji definira podijeljenu nadležnost u oblasti prostornog planiranja između Federacije BiH i županija.
Protuustavno se uzurpiraju nadležnosti županija, općina i države. Od Federacije BiH se pokušava napraviti unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom”, zaključuju u HNS-u.

“Zadužuju se dužnosnici stranaka HNS-a BiH u županijama da se suprotstave prijenosu nadležnosti, te da sami donose propise temeljem ustava, a hrvatski izaslanici u Domu naroda F BiH pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa kad na dnevni red Doma dođu nacrti zakona o prostornom planiranju FBiH i zakona o Koridoru Vc.

Predsjedništvo HNS-a BiH zadužuje hrvatske ministre u Vijeću ministara BiH i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da stave u proceduru Prijedlog zakona o javnom RTV servisu – kanal na hrvatskom jeziku, te Izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sustavu koji su već pripremljeni.

Predsjedništvo HNS-a BiH također poziva Živka Budimira da žurno podnese ostavku na dužnost na koju je izabran temeljem Odluke visokog predstavnika u BiH te da na taj način omogući legitimnim hrvatskim predstavnicima da zaštite interese braniteljske populacije kao i ukupne hrvatske interese u Federaciji BiH”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

 

 

HSPF.info

Komentari

komentara