Hrvatska blokirala Srbiju na putu u EU

09.02.2016., Zagreb -  Miro Kovac, ministar vanjskih i europskih poslova.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

09.02.2016., Zagreb – Miro Kovac, ministar vanjskih i europskih poslova.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH odgovorilo je što smatra spornim u 23. poglavlju pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji, javlja N1.

Odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova prenosimo u cijelosti.

“Podražavamo napore Srbije u približavanju EU. Uvjeti koje Srbija mora ispuniti za otvaranje tako važnog poglavlja 23. su, među ostalima, poštivanje ljudskih prava (posebice manjinskih) sukladno međunarodnim konvencijama i ratificiranim međudržavnim sporazumima, puna suradnja s Međunarodnom sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i reforma pravosuđa, koja uključuje ukinuće nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije”, stoji u odgovoru.

Podsjetimo, ministrica za europske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da ta država još uvijek čeka suglasnost Hrvatske za pregovaračku poziciju na poglavlje 23.

Zakon o univerzalnoj jurisdikciji sporna je točka u hrvatsko-srpskim odnosima već 13 godina, otkako ga je Srbija proglasila 2003. godine. Hrvatski politički vrh smatraju da se takvim zakonom Srbija na neki način proglasila “mini Haagom”, uspostavivši pravo da sude bilo kome. Na optužnicama srbijanskog pravosuđa po tom zakonu je tako, npr. i Vladimir Šeks, a po istom Zakonu na 12 godina zatvora osuđen je u Srbiji za ratne zločine Veljko Marić, koji je prošle godine vraćen na služenje kazne u Hrvatsku.

I prošli ministar pravosuđa Orsat MIljenić tražio je od Beograda ukidanje tog zakona, a sada je Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da neće dati zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje pregovora u poglavlju 23. i 24. sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon.

Komentari

komentara