Hrvatska će u EU ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni sve obveze

 

Hrvatska će u Europsku uniju ući 2013. čak i ako dotad ne ispuni preostale obveze, ponajprije onu o prodaji brodogradilišta, rekao je u utorak u intervjuu za Reuters Paul Vandoren, voditelj delegacije EU-a u Hrvatskoj.


 

 

Vandoren je kazao da će Unija nastaviti pozorno pratiti kako službeni Zagreb reformira pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturira sektore brodogradnje i čelika, ali da do hrvatskoga ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obveza.

 

“Datum 1. srpnja 2013. u pristupni ugovor upisan je bezuvjetno”, rekao je Vandoren. Po njegovim riječima, odsad do hrvatskoga ulaska u Uniju Europska komisija može slati samo “upozoravajuća pisma” hrvatskim vlastima.

 

“Nadam se da se to neće dogoditi jer to u zemljama članicama neće stvoriti baš pozitivnu sliku o Hrvatskoj. Ne treba podcijeniti psihološki efekt pisma upozorenja”, rekao je Vandoren.

 

No nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati “mnoge zaštitne mehanizme” bude li Hrvatska kršila načela unutarnjeg tržišta EU-a, rekao je Vandoren, ali nije htio govoriti o pojedinostima.

 

Europska komisija u utorak je u Bruxellesu istaknula kako očekuje da Hrvatska nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u vezi s restrukturiranjem brodogradilišta u poteškoćama te da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji prije stupanja u članstvo.

 

“Komisija će pozorno pratiti proces restrukturiranja brodogradilišta u Hrvatskoj i očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora”, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

 

Stano je dodao da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno natjecanje, pošto se obvezala da će restrukturirati brodogradilišta u poteškoćama, te da su te obveze navedene i u pristupnom ugovoru koji će uskoro biti potpisan.

 

Po protokolu koji je pridodan pristupnom ugovoru, Komisija može zapovjediti Hrvatskoj da vrati svu pomoć ili potporu za restrukturiranje koju su brodogradilišta primila od ožujka 2006. ne budu li do dana pristupanja potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

 

Poljska je u EU ušla 2004., a imala je isti problem. Europska komisija zapovjedila je Varšavi da proda povijesna brodogradilišta ili da vrati više od dvije milijarde eura pomoći.

 

Hrvatska je pregovore završila u lipnju, a 9. prosinca u Bruxellesu potpisuje pristupni sporazum koji onda mora ratificirati svih 27 članica EU-a.

 

Potpora ulasku zemlje u EU u Hrvatskoj raste, ali mnogi građani još ne znaju prednosti i obveze koje članstvo donosi.

 

“Trudimo se informirati građane. Moraju objektivno i dobro znati o čemu je riječ. Ulazak u EU apsolutno je najvažniji korak koji će ova zemlja učiniti u bliskoj budućnosti”, rekao je Vandoren za Reuters.


hspf.info

 

Komentari

komentara