Hrvatska enciklopedija BiH je treći stup postojanja Hrvata u BiH

ivan-andjelic-mile-lasicHrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine bi trebala imati četiri sveska, od kojih su objavljena dva i to prvi 2009. godine (članci od A – Đ) i drugi 2015. (članci od E – J).

Posljednje predavanje na izbornom kolegiju „Interkulturalno razumijevanje” preddiplomskog studija politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jutros je održao Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta (HLI) iz Mostara, koji je govorio o izradi prva dva sveska Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine. Predavanju je nazočila i asistentica na izradi enciklopedije Mara Šagolj.

– Nema ljepšeg načina nego završiti kolegij s nečim što je najljepše u BiH. Uz Sveučilište u Mostaru, Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, Hrvatska enciklopedija predstavlja treći stup postojanja i ostanka bh. Hrvata. Već u sadržaju ovog kapitalnog djela vidi se kako Hrvati razumijevaju BiH svojom domovinom. To je velika stvar za same Hrvate, ali i BiH u cjelini, rekao je voditelj kolegija prof. dr. sc. Mile Lasić, najavljujući današnjeg gosta i temu o kojoj je govorio.

Kao najveći projekt HLI-ja, Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine bi trebala imati četiri sveska, od kojih su objavljena dva i to prvi 2009. godine (članci od A – Đ) i drugi 2015. (članci od E – J). Prvi svezak ima 660 stranica uz 927 fotografija i 58 zemljopisnih i povijesnih karata, a drugi 712 stranica s 833 fotografije i 42 zemljopisne i povijesne karte.

– Hrvatska enciklopedija BiH je objektivno, vjerodostojno i na vrelima potvrđeno djelo. Zanimljivo je kako nitko nije niti jednu riječ kritike uputio na prvi svezak. Za to BiH sa sigurnošću mogao reći, pozivajući se na riječi biskupa Tome Vukšića, vojnog ordinarija u BiH, kako je ovo prvo i jedino kvalitetno djelo koje je izdano u BiH u 21. stoljeću, poručio je Anđelić u uvodu svoga izlaganja.

Na čelu projekta prvog sveska se nalaze: prof. dr. sc. Jakov Pehar, Glavni urednik; prof.dr.sc. Ivan Markešić, Zamjenik glavnog urednika i izvršni urednik; prof. dr. sc. Nikola Filipović, Koordinator, te pomoćnici glavnog urednika Ivan Anđelić i Vladimir Šoljić. U drugom svesku uredništvo se sastoji od: prof. dr. sc. Jakov Pehar, Glavni urednik; prof. dr. sc. Marko Karamatić, Zamjenik glavnog urednika i izvršni urednik; Ivan Lovrenović, Koordinator, te pomoćnici glavnog urednika Ivan Anđelić, Vladimir Šoljić, dr. sc. Krešimir Regan i prof. dr. sc. Zoran Tomić.

– Jedna od temeljnih intencija projekta Hrvatske enciklopedije BiH je cjelina hrvatskoga nacionalnog života u Bosni i Hercegovini obuhvaćena i opisana na način koji istinski odgovara povijesnoj i aktualnoj ukorijenjenosti Hrvata u toj zemlji kao svojoj domovini, istaknuo je Anđelić, poručivši kako se BiH, odnosno Hrvati, ovom enciklopedijom uvrstila u moderne europske zemlje.

Kako je dalje naglasio, ova enciklopedija nije isključivo ni opća ni narodna, iako su joj predmet interesa Hrvati iz BiH, bez obzira gdje žive. Na prvom svesku radila su 143 znanstvenika, dok je sudjelovanje u izradi drugog sveska uzelo čak 197 znanstvenika.

Iako je prvi svezak tiskan u Čakovcu, drugi je tiskan u Grudama pa, kako je istaknuo Anđelić, predstavlja ukupan plod domaće pameti i domaćeg tiska kojim su Hrvati pokazali kako su subjekt sposoban artikulirati svoje interese i biti narod zajedno s ostalima u BiH.

Ivan Kraljević/Dnevnik.ba

Komentari

komentara