Hrvatska i službeno postala 28. članica Europske unije!

Hrvatska je postala 28. članica Europske unije. Točno u ponoć na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića otpjevana je “Oda radosti” – himna Vijeća Europe. Nekoliko trenutaka prije ponoći građanima se na hrvatskom jeziku obratio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso riječima: Čestitamo Hrvatskoj. Premijer Zoran Milanović svoj je govor završio riječima “Živjela Hrvatska u Europi!.

Na svečanosti su dobrodošlicu Hrvatskoj u Europu u svojim govorima izrazili i zamjenik predsjednika irske vlade Eamon Gilmore čija je zemlja u ponoć predsjedanje Europskom unijom predala Litvi, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy, te predsjednik Europskoga parlamenta Martin Schulz.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka. Nazočnima su se prije toga obratili i operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima.

Svečani dio programa proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) obilježio je predstavljanje zajedničke baštine Hrvatske i čovječanstva, od drevnih običaja do suvremenih izričaja koji trajno koegzistiraju i koje Hrvatska donosi u EU.

Nakon hrvatske himne uslijedio je nastup solistice ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske “Lado” Vlatke Hlišc, zatim udaraljkaškog ansambla “biNg bang” uz nastup plesača suvremenog plesa, a simfoniju br. 3 u D-duru Allegro Luke Sorkočevića izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Svečanost je, među ostalima, uveličao i ophod zvončara iz Kastavštine koji se nalazio na listi nematerijalne baštine UNESCO-a, a poznati duo 2CELLOS nastupio je s obradom pjesme Michaela Jacksona “Smooth Criminal”, koja im je donijela svjetsku slavu.

Između nastupa izvođača čitali su se ulomci iz “Judite” Marka Marulića, “Šume Striborove” Ivane Brlić Mažuranić, poezija Mate Balote i “More” Josipa Pupačića.

U pretprogramu tisuće građana zabavljali su puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

Program se odvijao na tri pozornice, temeljio se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Cilj programa bio je isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja prikazivane su video projekcije.

U ponoć su u čast ulaska Hrvatske u EU zazvonila zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka.

Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno je nazočilo oko 170 visokih gostiju.

HINA

Komentari

komentara