Hrvatska izručila Josipa Perkovića Njemačkoj

josip-perkovic0110Zrakoplov Lufthanse s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem među putnicima sletio je u 14.45 sati u Muenchen, objavljeno je na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa.

Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. S Perkovićem u zrakoplovu su pripadnici njemačke policije koji su jučer stigli u Hrvatsku.

Po njemačkom zakonu, Perković bi u danu izručenja ili najkasnije sutradan morao biti izveden pred suca u čijoj je nadležnosti slučaj i koji donosi odluku o pritvoru.

Oko 13,10 sati bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi doveden je automobilom u pratnji policijskog vozila do zrakoplova Lufthanse te ukrcan na let za Muenchen. Zrakoplov je poletio sa zakašnjenjem od 23 minute.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo zakazao je konferenciju za novinare u 15 sati u svojem odvjetničkom uredu.

Minhenski odvjetnički ured Forse, koji bi prema najavama trebao u Njemačkoj preuzeti slučaj Perković, u petak nije htio komentirati događaje oko njegova izručenja i najavio “više informacija” za ponedjeljak.

“U ovom trenutku ne možemo ništa reći o slučaju Perković pa čak ni to da naša kancelarija preuzima njegov slučaj u Njemačkoj”, priopćeno je Hini iz odvjetničkog ureda Forse, čiji je voditelj minhenski odvjetnik Sepp-Joerg Zoglmann, za kojega je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao da će Perkovića zastupati u Njemačkoj. Ured je spreman “više informacija” dati tek u ponedjeljak.

Komentari

komentara