Hrvatska od Srbije traži otvaranje Titova sefa

josip-broz-tito0410Hrvatska Vlada razmišlja o tome da od Srbije zatraži popis dragocjenosti koje su pronađene u Titovu sefu , koji je 31 godinu od njegove smrti otvoren u Beogradu u travnju prošle godine.

Prema našim izvorima iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatska će po uzoru na Sloveniju i BiH, od Prvog osnovnog suda u Beogradu zatražiti uvid u sadržaj sefa koji su srpske vlasti otvorile bez prisutnosti predstavnika ostalih bivših država SFRJ, bez predstavnika nadležnog suda te bez nasljednika obitelji Broz.

Zbog toga ostale države sumnjaju u istinitost onoga što tvrdi Srbija. Neobično je da je uvid u sadržaj sefa imala samo tročlana komisija: O. Antić i M. Simić, dvojica savjetnika predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, i zamjenik predsjednikova glavnog tajnika N. Jevremović. Ta je komisija utvrdila da sve što su vidjeli pripada Karađorđevićima, a ne Titu. Nisu objavili što sadrži sef.

Srpski mediji tvrde da bi u sefu, među ostalim, trebalo biti 29 kg zlata, 2663 zlatnika, 149 predmeta od zlata, briljanata i dijamanata koji su pripadali Karađorđevićima. Ne zna se je li što od toga i pronađeno u sefu.

Izvor: Jutarnji list

Komentari

komentara