Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju EU

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijerka u tehničkom mandatu Jadranka Kosor potpisali su danas Ugovor o pristupanju Europskoj uniji u Bruxellesu. Povijesni potpis u ime Republike Hrvatske na pristupni ugovor stavili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.


 

 

Na početku svečanosti kratke govore održali su predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Jerzy Buzek i Josipović i Kosor.

 

Potpisana su dva dokumenta – Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

 

Redoslijed potpisivanja određen je abecedom i to po izvornom nazivu zemlje. Tako je prva potpisnica biti Belgija, a posljednja Velika Britanija, Hrvatska je 11. po redu, između Francuske i Italije.

 

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje Ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku “Dobrodošla, Hrvatska”.

 

Nakon potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje i odmah nakon toga počinje summit EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

 

Hrvatsku će na samom početku predstavljati predsjednik Josipović, a odmah nakon toga premijerka Kosor.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara