Hrvatska: Prvostupanjska presuda – BiH: strah od političkih zlouporaba

Mediji cijele regije pratili su jutrošnje izricanje presude šestorici ratnih čelnika Hrvata u BiH stižu iz Republike Hrvatske. Prve reakcije javnih osoba stižu iz Republike Hrvatske.

Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske i bliski suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u srijedu presudom na dugogodišnje kazne zatvora političkom i vojom vrhu nekadašnje Herceg Bosne proglašen vođom zločinačkog poduhvata kojemu je cilj bio odvajanje dijelova Bosne i Hercegovine i pripajanje Hrvatskoj, kaže kako je presuda nepravedna jer je Hrvatska tijekom cijelog rata pomagala susjednu zemlju.

‘Nikakvog zločinačkog poduhvata nije bilo, presuda je nepravedna i smatram da će biti odbačena i drugostupanjskom postupku’, rekao je Granić u kratkom razgovoru za tportal.

Na pitanje kako su onda suci došli do zaključka da je Franjo Tuđman bio na čeklu zločinačkog poduhvata kojemu je cilj bio otrgnuti dijelove BiH i pripojiti ih Hrvatskoj Granić kaže da je Hrvatska je trebala više učiniti da prava istina dođe do izražaja.

‘Kao svjedok događaja posebno 1. lipnja 1993. godine oda kada sam postao ministar vanjskih poslova mogu reći da je Hrvatska, uz Sjedinjene Američke Države, najzaslužnija što je Bosna i Hercegovina opstala kao država. Podržali smo referendum o nezavisnosti BiH i tijekom rata primili milijun izbjeglica, neki su bili u tranzitu, ali ostale je hranila hrvatska država’ nabrojio je Granić kako je Hrvatska pomagala BiH.

Naglasio je i da Hrvatska nakon što je potpisana Splitska deklaracija pomogla Armiji BiH i HVO-u da oslobode zemlju i završe rat. Također je dodao i da smo cijelo vrijeme rata naoružavali Armiju BiH. ‘Bilo je zločina, ali sve smo činili da ih zaustavimo’, kazao je Granić na kraju.

 

Za čelnika SDSS-a Milorada Pupovca bilo je za očekivati da će Haški sud izreći ovakvu presudu čelnicima Herceg Bosne . Smatra kako ona neće ugroziti odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

– Hrvatska politika od 2000. godine na ovamo činila je sve kako bi naslijeđe odnosa između Hrvatske i BiH uklonila iz prtljage odnosa politike koju smo vodili devedesetih. Odnosi između Hrvatske i BiH danas su takvi da ih se miože pozdraviti i smatrati dobrim, rekao je pupovac

Presuda, podsjetio je, osim toga mora proći i žalbeni postupak. – Ali nema sumnje da će presuda pomoći u osvještavanju odnosa Hrvatske i BiH iz devedesetih, rekao je Pupovac koji procjenjuje kako će neke grupacije pokušati optužiti aktualnu Vladu za ovakvu presudu.

– To bi bilo u skladu sa nastojanjem nekih stranaka da u Hrvatskoj obnove politiku devedesetih, kaže Pupovac.
– Riječ je o prvostupanjskoj presudi i u žalbenom postupku treba napraviti sve da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Ako se presuda potvrdi, to će imati posljedice – komentirala je bivša premijerkaJadranka Kosor

BiH: Opasnosti od političkih igara oko presude

HDZ BiH u povodu današnje nepravomoćne haaške presude šestorici bh. Hrvata ističe kako ista nije neočekivana, s obzirom na teške kvalifikacije i optužbe Tužiteljstva Haaškog tribunala koje su se provlačile u javnosti točno 3295 dana.

HDZ BiH vjeruje kako će drugostupanjskom presudom biti odbačena teza o „udruženom zločinačkom pothvatu“ i kako će prvostupanjske presude šestorici bh. Hrvata biti odbačene ili značajno umanjene.

HDZ BiH iskazuje potporu šestorici bh. Hrvata i njihovim obiteljima u ovim teškim trenucima, te vjeruje kako će u konačnici istina izaći na vidjelo.

Presuda, ma kakva ona bila, neće, niti može umanjiti u našim očima značenje i doprinos generala Slobodana Praljka Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića u stvaranju hrvatske slobode, obrane hrvatskoga naroda u BiH, kao i stvaranju preduvjeta za mirovne pregovore u BiH, koji su, između ostaloga, omogućili i opstanak bošnjačkom narodu u BiH.
-Ovo je prvostupanjska presuda, koja je dala visoke kazne zatvora i dala ocjenu udruženog zločinačkog poduhvata, iz kojeg može proizilaziti niz drugih političkih i ne samo tih ocjena i postupaka, ali treba imati rezervu prema nama dobro poznatom Haškom tribunalu, kako će on djelovati u drugostupanjskom postupku, jer se sjećamo “slučaja Gotovine” i još nekih drugih, gdje su prvobitne visoke zatvorske kazne i teške ocjene preinačene u oslabađujuće presude rekao je Feni Predsjednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičićkomentirajući presude.

Navodi da stoga “još ništa nije završeno”.

Kazao je kako ove presude ne treba izjednačavati s bilo čijom kolektivnom krivicom, a posebno ne transponovati na sadašnje vrijeme, da se na bazi ove presude vrši nekome pritisak radi nekih koncesija u sadašnjim političkim bitkama.

-Nije isključeno da to može biti pritisak na nekoga, u pozadinskoj diplomatiji ili nečijim drugim utjecajima, ali u osnovi naše stalne politike je da nema kolektivnih ocjena i osuda i može postojati pojedinačna ili grupna odgovornost za činjenje i to ne treba transportovati na današnje vrijeme – dodao je.

Ipak, Radojičić navodi da, koliko se zna iz optužnice, njome nisu bili obuhvaćeni zločini “na koje se upozorava u RS-u, a stradalo je srpsko stanovništvo, od Glamoča do Mrkonjić-Grada”, već, koliko mu je poznato, “samo prostor Herceg-Bosne i ocjene koje su se odnosile na hrvatsko-muslimanski sukob”.

Komentirajući presudu Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HRHB Mostar Petar Zelenika kazao je u izjavi za Fenu kako osuđuje sve zločine, bez obzira na to gdje su se oni dogodili i tko ih je počinio, no da je presuda u slučaju “Prlić i ostali” politička presuda.

“Ja sam za to da svi oni koji su počinili zločine odgovaraju za to. Međutim, ova je presuda politička jer se njome kažnjavaju Hrvati i HVO zato što su se branili”, kazao je Zelenika.

“Sudeći po ovim presudama ispada kao da je samo jedna strana ratovala i napadala i kao da logora i zločina nije bilo na sve tri strane”, kazao je Zelenika.

Iz ovih presuda ne vidi s također tko je Mostar napadao i razarao niti da ga je uopće netko napadao, pa ni to da ga je itko branio, kazao je Zelenika, dodavši da je riječ tek o prvostupanjskoj presudi te kako se nada da konačna presuda neće biti političke naravi.  (Dnevnik.ba)

HSPF.info

Komentari

komentara