Hrvatski sindikati traže prijevremene izbore

Demonstranti izviždali ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića kada je počelo raspravljanje o ZOR-u, sindikati napustili Sabor i najavili potpisivanje peticije za prijevremene izbore.

sindikati_zor_markov_trg_main_aj

Sindikalni čelnici napustili su Hrvatski sabor zajedno sa zastupnicima HDZ-a kada je prijedlog izmjena ZOR-a počeo tumačiti ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

“Ne želimo se vraćati, sve je jasno”, poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević napuštajući s kolegama Sabor koji, suprotno sindikalnim željama, nije povukao raspravu o izmjenama ZOR-a s dnevnog reda, prenosi Hina.

Sindikalni čelnici dotad su zasjedanje pratili s galerije, dok su ispred Sabora prosvjedovali članovi pet sindikalnih središnjica, prateći na videozidu saborsku raspravu.

Nakon izlaska iz Sabora, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je prikupljanje potpisa za raspisivanje izvanrednih izbora.

“Vladi poručujemo da je dosta”

“Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda – ode”, rekao je prosvjednicima Sever.

Ustvrdio je kako je saborska rasprava poslala jasnu poruku vladajućih – “Mi lažemo”.

Pozvao je udruge civilnog društva, nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente da se pridruže sindikatima i poručio da uskoro slijede izbori za Europski parlament te da u njemu ne mogu biti zastupnici “stranaka koje se zauzimaju protiv europskih vrijednosti i hrvatskih radnika”.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je kako je saborska rasprava o ZOR-u “SDP-ov karneval” koji treba maksimalno skratiti. “Ova Vlada sluša samo sebe i svoju sliku ljubi, ali neće još dugo”, zaprijetio je Novosel.

Rekao je da su “vladajući u sabornicu ušli na mala vrata da bi zaobišli prosvjednike, ali će oni i njihov ZOR izaći van na velika vrata”.

Mrsić: Sindikati su nas odbili u startu

Predstavljajući prijedlog izmjena Zakona o radu, Mrsić je poručio da se “bolja Hrvatska neće postići ultimatumima i prijetnjama” nego uvažavanjem drugačijeg mišljenja i postizanjem suglasja o nužnosti promjena kako bi se izgradilo društvo reda, rada i rasta.

“Sindikatima smo nudili socijalni sporazum, nudili smo sporazum o socijalnom paktu, sve sa ciljem da zajedno postignemo društveni dogovor oko izlaska iz krize, međutim to se nije dogodilo i odbijeni smo odmah na startu”, rekao je Mrsić.

Sindikati su, rekao je Mrsić, napustili pregovore bez da su željeli poslušati argumente jer Vlada nije prihvatila njihov ultimativni zahtjev da u ZOR uđu neke odredbe, ustvrdio je dodavši kako ja Vlada i dalje spremna na razgovore.

Hrvatska je u gospodarskoj krizi, a rasprava o novom ZOR-u i njegovo usvajanje bit će dio našeg puta na izlasku iz krize i u tome moramo svi podnijeti svoj dio odgovornosti, poručio je ministar rada.

Predloženim izmjenama ne diramo otpremnine i otkazne rokove, što je najvažnija zaštita radnika, već dinamiziramo tržište rada, omogućujemo dolazak investicija i potičemo pozitivnu poslovnu klimu, rekao je Mrsić. Glavni cilj je očuvanje radnih mjesta, dodao je.

Novim zakonom pojednostavljuju se procedure i uvažavaju zakonitosti koje vladaju na tržištu rada, skraćuje se i pojednostavljuje postupak kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, pojasnio je.

“Kazniti poslodavce koji krše propise”

Priznao je da ima zlouporaba, pojedini poslodavci krše odredbe o radnom vremenu, uskraćuju radnicima odmore, dopuste ili stanke, kao i plaćeni prekovremeni rad, no sami zakoni, kakvi god bili, ne mogu spriječiti zlouporabe.

“Odgovornost države je osigurati institucije koje će sankcionirati poslodavce koji krše propise”, poručio je.

Preraspodjela radnog vremena, tvrdi Mrsić, ne znači da će radnici biti obespravljeni. “Omogućujemo da se radno vrijeme u razdoblju od četiri mjeseca preraspodjeli na 56 sati tjedno, ali to ne znači da će se tako raditi sva četiri mjeseca, nego će se raditi u razdoblju kada treba izvršiti narudžbu duže, a u drugom razdoblju kraće”, pojasnio je.

Zakonom se bolje uređuje rad preko agencija za privremeno zapošljavanje. “Oni koji kažu da će se radnik kojega poslodavac otpusti zbog poslovno uvjetovanog otkaza moći zamijeniti radnikom preko agencije, lažu”, kaže Mrsić.

Netočna je i tvrdnja da osoba koja je završila porodiljni dopust, kad se vrati na posao neće imati svoje radno mjesto, ustvrdio je Mrsić.

Novi ZOR neće riješiti sve probleme koji postoje na tržištu rada, ali će omogućiti minimalnu sigurnost, utjecat će na smanjenje rada na crno i zaštitit će pravo na rad, poručio je Mrsić.

Zvižduci za ministra

Izlazak Mrsića za govornicu izazvao je buru negodovanja na Markovu trgu, tako da se od zvižduka, povika i sirena nije ni čulo što ministar govori.

Sindikati su prije saborske rasprave pozivali da se ona odgodi, uvjeravajući da će izmjene ZOR-a dodatno pogoršati položaj hrvatskih radnika.

Klubovi oporbenih HDSSB-a, HDZ-a, Laburista, SDSS-a te nezavisna Jadranka Kosor zatražili su danas odgodu saborske rasprave o spornom zakonu i dijalog sa socijalnim partnerima o njemu, dok su iz vladajućeg HNS-a poručili kako je iz vlade više puta upućivan poziv na razgovore, ali i poruka da se na ucjene neće pristati.

HDZ-ov Ivan Šuker najavio je da će se zastupnici te stranke vratiti nakon uvodnog dijela, odnosno kad stajališta budu iznosili predstavnici klubova zastupnika.

“Štetni zakoni” u crnoj kutiji

Uoči rasprave, prosvjedna kolona sindikalaca protiv prijedloga Zakona o radu, o kojem je danas raspravu počeo Hrvatski sabor, krenula je jutros u nešto prije devet sati sa središnjeg Trga bana Jelačića i u devet sati stigla na Markov trg.

Na prosvjedu se okupilo gotovo tisuću ljudi, koji su raspravu u Saboru pratili putem videozida, noseći sindikalna obilježja i transparente.

Na njima je, među ostalim, pisalo “Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom”, “Protiv nasilja nad radnicima”, “Pošteno ste nas prevarili” i dr.

Aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koju namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

Sindikalni čelnici su, pak, nakon predvođenja kolone otišli u Sabor.

Sever: Neka se zastupnici legitimiraju

Sindikati, koji traže povlačenje novog prijedloga ZOR-a i ponovne pregovore socijalnih partnera o njemu, upozoravali su, među ostalim, da će prihvaćanje prijedloga izmjena tog zakona u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose.

Smatraju da bi takav zakon drastično pogoršao uvjete života i rada hrvatskih građana, produbio nejednakosti i potkopao temelje za budućnost ekonomije i društva.

Krešimir Sever izjavio je prije same rasprave kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu prigoda da se zastupnici legitimiraju – tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

“Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati”, izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević rekao je prije rasprave kako očekuje da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Matijašević: Moguće iniciranje prijevremenih izbora

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević prije početka prosvjeda i dodao: “Ako nije donesen u širem društvenom konsenzusu, sutra će biti predmet jeftinih političkih rasprava i njegova će konzumacija biti nemoguća.”

Na pitanje – što ukoliko vladajući ne odustanu od tog prijedloga Zakona, Matijašević je rekao da će, ukoliko se ne usvoji nijedan argumentirani zahtjev protivnika prijedloga kojih, kaže, ima mnogo i ne samo u sindikatima, organiziranim otporom pokušati inicirati prijevremene izbore.

Rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a trebala se održati prošli tjedan, ali je u posljednji trenutak prebačena za danas.

Jučer točno u podne u Hrvatskoj je održan dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu.

Štrajk solidarnosti formalno je održan zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

 

HSPF.info

Komentari

komentara