Ili mi ili oni: Milanović, Josipović i Pupovac podijelili polja napada

Milanović JosipovićSve ukazuje na to da su se ta tri utjecajna političara podijelili u svojim ulogama kako bi pokrili što širi spektar potencijalnih glasača na izborima – od krajnje ljevice i protuhrvatski orijentiranih birača, do lijevog centra

Okviri osnovne taktike izborne kampanje na lijevom političkom spektru, koja je u javnom prostoru zapravo počela najavom osnivanja stranke u medijima omniprezentnog bivšeg predsjednika Ive Josipovića, već su postali vidljivi.

Naime, Josipović, iako nema ni ime stranke, ni program svojim je javnim djelovanjem otkrio osnovne smjernice po kojima će biti prepoznatljiv i različit od dojučerašnjih političkih suradnika i istomišljenika iz Milanovićeva SDP-a.

Milorad Pupovac, drugi bitni faktor u političkom polju tzv. ljevice u Hrvatskoj, posljednja je dva dana također otkrio osnovne smjernice svoga predizbornog djelovanja, a treći stup – Zoran Milanović jučer je na stranačkom skupu u Virovitici otvorio prve karte.

Iako bi možda pretenciozno bilo ustvrditi da je posrijedi aktivni dogovor između ta tri stupa tzv. ljevice u Hrvatskoj, sve ukazuje na to da su se ta tri utjecajna političara podijelili u svojim ulogama kako bi pokrili što širi spektar potencijalnih glasača na izborima – od krajnje ljevice i protuhrvatski orijentiranih birača, do lijevog centra.

Sudeći po dosadašnjim izjavama i ponašanju, te djelovanju, ekstremnoj ljevici totalitarističkog tipa i lijevim anacionalnim biračima, agnosticima i ateistima prigodnom retorikom obraćat će se Ivo Josipović i političari okupljeni oko njega. “Možda sadašnjoj garnituri šatoraši, kevine jame, lustracije i povijesni obračuni donesu podršku i onih koji mandat Vlade nikada ne bi honorirali svojim glasom da nije straha”, objasnio je svoje djelovanje Josipović u jednoj jedinoj rečenici kolumne koju je napisao na autograf.hr-u.

Milorad Pupovac pokrit će anacionalne ljevičare te ekstremno desne protuhrvatske nacionaliste i veliki dio manjine kojoj je formalno zastupnik. Naravno u današnjem razgovoru za Novi list sve je objasnio. “Umjesto da završimo posljednji rat, i u Hrvatskoj i u bivšoj Jugoslaviji, otvorili smo rat 20. stoljeća, od 1941. do 1945. Ratujemo lokalno i globalno, aktualno i povijesno. Mi nismo društvo mira”, rekao je Pupovac. Odgovarajući na pitanje “Biste li nedvosmisleno tvrdili da je za takav razvoj situacije, koja je u Sanaderovo vrijeme ipak krenula nabolje, odgovoran sadašnji predsjednik HDZ-a”, rekao je: Ovo što sada imamo je paradoks, da se u formalno europskoj Hrvatskoj razgrađuje njezina europska osnova i politika, stvarana od 1997. do 2011. i potom izravno optužio HDZ.

Zoran Milanović neće se previše baviti ideologijom, ali će zato pokrivati anacionalne lijevo orijentirane birače, kao i lijevo-liberalne birače, koji, kao i on sam, smatraju da im je svejedno i da se osjećaju, kako je rekao “Briselcima”. Ukazivat će, u sljedećim mjesecima, kako je jučer rekao, i uvjeravati javnost da je to što su postigli zapravo odličan posao. Za to će mu poslužiti i mjeseci objašnjavanja “što su zatekli, ne samo ekonomski nego i socijalno, u pogledu kriminala, korupcije, neodgovornosti, pljačke, pustošenja”-

I sva će trojica sinergistički djelovati na onemogućavanju Domoljubne koalicije u osvajanju vlasti, čini se svim sredstvima.

Josipović će se, tako, prema potrebi javiti s “nacionalizmom zbog kojeg ne ide na utakmice”, “ustaškim zmijama”, ali i lijepim partizanskim kapama koje nose poruku ljubavi”. Pupovac će objašnjavati da ništa Haag nije dobro zaključio, jer se ipak u Hrvatskoj dogodilo ono što Haag nije zaključio, a Zoran Milanović će objasniti povijest zločinačkih organizacija, pljačke i korupcija. Sva trojica su krenula oštro, po Milanovićevoj smjernici, da ne kažemo direktivi: Ili mi ili oni”.

Uloge su, čini se, podijeljene, a računa se na apsolutni maksimum i poslijeizbornu matematiku. Naravno, i na medije koji su već preplavljeni porukama ta tri stupa tzv. ljevice u Hrvatskoj.

HSPF.info / direktno.hr

Komentari

komentara