Inzko: BiH napravila malo pomaka u pravcu EU integracija

 

Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu euroatlantskih integracija, a izravna osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla, napisao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavljenom danas.


 

 

Obećavajući razvoj situacije s početka 2012. godine je zaustavljen, a političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim razinama, stoji u izvještaju.

 

“U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline”, smatra Inzko.

 

U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i izravnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma.

 

Izjave visokorangiranih dužnosnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Daytona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, informirao je Inzko Vijeće sigurnosti UN-a.

 

Što se tiče pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za provedbu mira, vlasti BiH učinili su malo na implementaciji preostalih obveza.

 

Visoki predstavnik je naglasio da bi suspenzija supervizije za Distrikt Brčko mogla predstavljati važan korak u pravcu realizacije ovog cilja, dok je značajna odluka Ustavnog suda BiH osigurala pravni presedan i dala smjernice za rješenje državne i vojne imovine.

 

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak kada će predstaviti izvještaj o napretku, najavljeno je iz OHR-a.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara