Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o razrješenju ministra Krajine

zivko-budimir0107Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko očekuje da predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir osigura funkcioniranje institucija, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Inzko je danas na sastanku pozvao Budimira da poništi odluku od 3. siječnja kojom je razriješio dužnosti federalnog ministra financija Antu Krajinu ili da tu odluku izmijeni na način da ministar financija može i dalje obavljati njegove funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

Visoki predstavnik je ponovno istaknuo potrebu za funkcionalnim institucijama.

– U interesu je građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini da je mjesto ministra financija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti, rekao je Inzko.

Ministar financija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji proračunskih transakcija u Federaciji BiH i bez njegovog potpisa ne mogu se isplatiti plaće, boračka i socijalna davanja te servisirati unutarnji i vanjski dug. Ove isplate prispijevaju veoma brzo.

– Pored toga, ministar financija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog vijeća BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, priopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik očekuje od predsjednika Budimira da riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obnašanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

Inzko podržava održavanje sastanka između premijera i predsjednika Federacije BiH radi dogovaranja daljnjih koraka.

Izvor: Fena

Komentari

komentara