Inzkovo izvješće je tendenciozno, neistinito i jednostrano

Inzkovo izvješće je tendenciozno, neistinito i jednostrano Izvješće visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a je tendenciozan, neobjektivan i jednostran, sračunat za prikrivanje neustavnih intervencija visokog predstavnika u politički proces nakon proteklih izbora,


 

njegove uloge u stvaranju političke krize u BiH i ostanak Ureda visokog predstavnika u BiH, a pismo podrške bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ovom izvješću dio je zajedničkog projekta vezanog za produženje mandata Ureda visokog predstavnika u BiH, stav je i mišljenje člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

 

Radmanović, u priopćenju za javnost, podsjeća da, prema Ustavu BiH, vanjsku politiku BiH kreira i vodi Predsjedništvo BiH, konsenzusom sva tri člana Predsjedništva BiH. Svaki vanjskopolitički nastup Predsjedništva, kao kolektivnog organa BiH, mora biti utemeljen na usuglašenom zajedničkom stavu.

 

– Ako toga nema, onda nema ni zajedničkog stava o tom pitanju. Jučer nije postignuta suglasnost o zajedničkom istupu na sjednici, zbog nepremostivih razlika i pogleda članova Predsjedništva BiH u vezi s pitanjima iz Izvješća visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka i njegovih ocjena o stanju u BiH u tom izvještaju, tvrdi Radmanović.

 

Dodaje da izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojoj otvoreno kaže da “sve i da je predsjedavajući Radmanović zdrav, mi ne bismo postigli konsenzus u Predsjedništvu BiH o izlaganju”, govori o jasnoj namjeri druga dva člana Predsjedništva BiH da u startu odbiju bilo kakav dogovor o zajedničkom nastupu.

To, smatra Radmanović, dokazuje i pismo koje je Izetbegović, paralelno s odbijanjem dogovora u Predsjedništvu, uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-munu, u kome je podržao stavove visokog predstavnika u BiH.

 

– Što znači pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-munu i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a, bez volje da se postigne usuglašeno izlaganje unutar Predsjedništva BiH, ako ne osporavanje ovakve BiH? Ima li BiH budućnost ako član Predsjedništva BiH o ovako važnom pitanju kaže: što me briga za zajednički stav, ja pišem svoju podršku visokom predstavniku, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

 

Komentari

komentara