Istina o Oluji

Istina o OlujiNakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i vječnom strahu od neprijateljske odmazde,


granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego da vlastitom oružanom silom oslobodi ono što je oduvijek bilo njezino.

 

Hrvatska vojska stasala je u silu koja je to sad mogla sama i bez ičije pomoći. U svitanje 4. kolovoza 1995. došlo je vrijeme za Oluju! Kako su je neki nazvali – majkom svih bitaka.

 

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj ne samo operacije Oluje nego i cijelog Domovinskog rata. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200.000 hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10.000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.

 

O nepoznatim pojedinostima planiranja akcije te njezinoj provedbi, ulozi SAD-a i organiziranom planu Srba za evakuaciju civila s područja tzv. Krajine razgovarali smo u posebnoj emisiji 1. programa Hrvatskoga radija – Istina o Oluji – koju  je vodio urednik Zoltan Kabok.

 

Na okupu su bili svi najrelevantniji vojni i politički dužnosnici iz toga vremena te povjesničari – Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, Krešimir Čosić, Damir Krstičević, Markica Rebić, Mate Granić te Davor Marija

Komentari

komentara