Ivan Kraljević: Vrijeme je da se prizna vrijednost hrvatskog glasa

ivan-kraljevicOpćenito gledajući svjedočili smo dosta nezanimljivoj i neinovativnoj predizbornoj kampanji. Kroz nastupe kandidata provlačile su se već svima dobro poznate parole i fraze, dok su se tek pojedini kandidati i stranke udostojali ponuditi nešto novo i pritom maksimalno iskoristiti moderne tehnologije kako bi razvili novi oblik komunikacije s potencijalnim biračima, rekao je u izjavi za Pogled.ba politolog Ivan Kraljević.

– Ulaskom kampanje u samu završnicu na površinu su počele isplivavati najprljavije riječi i koristiti se nedozvoljena sredstva kako bi se što više degradiralo političkog suparnika. No, osim toga kod nas već uobičajenog slijeda kampanje, ovu kampanju je obilježio i veliki svjetonazorski preokret Martina Raguža koji se od „hrvatskog kandidata“ transformirao u „kandidata svih naroda i građana“. Iako je na početku kampanje uživao relativno malu potporu javnosti, sada se nameće, posebice zahvaljujući sarajevo-centričnim medijima, kao veliki favorit za funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. No, u tome ne bi bilo ništa sporno da gospodin Raguž doista na tu funkciju bude izabran glasovima hrvatskih birača, a ne glasovima bošnjačkog naroda koji ga trenutno najviše podržavaju. Nažalost, sam Raguž se svojim javnim nastupima i kampanjom otvoreno upustio u taj projekt i prihvatio biti mogući novi „Hrvat po mjeri“ većinskog naroda. Hrvatski član Predsjedništva BiH bi trebao biti izbor volje hrvatskog biračkog tijela i dok to pojedini ne shvate teško će ova zemlja napraviti korak ka svijetloj budućnosti, dodao je magistar Kraljević.

Što se tiče samih izbornih rezultata, Kraljević je istaknuo kako će unatoč svemu najmanje neizvjesnosti biti u hrvatskom biračkom korpusu, dok će biti zanimljivo pratiti izbor bošnjačkog i srpskog biračkog korpusa.

– Realno je očekivati kako će lista HNS-a BiH predvođena HDZ-om BiH dobiti više od dvotrećinske potpore hrvatskog naroda. Rezultat vrijedan spomena u hrvatskom biračkom korpusu ostvarit će i reformirani HDZ 1990 Martina Raguža, dok će ostale hrvatske stranke pokupiti mrvice u tom političkom polju. Unutar bošnjačkog biračkog korpusa je vidljiva velika podijeljenost što se najbolje oslikava kroz veliki broj kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Unatoč tome, najjača bošnjačka stranka SDA će trijumfirati, iako će zasigurno i SBB polučiti vrlo dobar rezultat. Što se tiče bošnjačkih kandidata za člana Predsjedništva BiH, SDA-ov kandidat Bakir Izetbegović će vjerojatno ponovno u predsjedničku fotelju, premda će Fahrudin Radončić i Emir Suljagić pokazati zube kroz zapažen izborni rezultat. Sličnu situaciju možemo očekivati i unutar srpskog biračkog korpusa i tu dajem blagu prednost vladajućem Dodikovu SNSD-u i njihovoj kandidatkinji za predsjedničku fotelju Željki Cvijanović ispred sve glasnije oporbe predvođene Čavićem i Ivanićem, koji bi mogli preuzeti konce u svoje ruke prilikom formiranja vlasti u manjem bh. entitetu, pomno analizira Kraljević.

O eventualnoj postizbornoj koaliciji i novoj vlasti Kraljević nije želio mnogo prognozirati, ali je istaknuo kako se nada da će se prilikom formiranja nove vlasti doista poštivati izborna volja svih naroda, odnosno da će biti sastavljena od stranaka i kandidata koji će pored legaliteta, uživati i legitimitet.

– Mislim da je na dobrobit svih naroda i građana, pa i na dobrobit cijele države, da konačno prestanemo s podupiranjem kojekakvih neprirodnih alijansi i platformi koje samo dodatno usložnjavaju situaciju i Bosnu i Hercegovinu zakopavaju u jednom mjestu. Vrijeme je da se od nedjeljnih izbora u potpunosti poštuje izborna volja Hrvata, odnosno da napokon i hrvatski glas dobije istu vrijednost kao i glasovi ostala dva naroda. Funkcionalna vlast može biti samo ona vlast koja je skrojena po izbornoj volji naroda, a ne po volji međunarodnih „eksperata“ i domaćih „čuvara Bosne (i Hercegovine)“. Neka nam to od nedjelje svima bude na pameti, zaključio je Kraljević.

HSPF.info/Pogled.ba

Komentari

komentara