Ivo Banac: U BiH će ponovno biti kritično

ivo-banacUgledni povjesničar, profesor emeritus na Sveučilištu Yale i redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Ivo Banac ocijenio je u izjavi za Anadolu Agency (AA), a u povodu 18. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, da međunarodna zajednica ništa ne radi u Bosni i Hercegovini i da neće ni raditi ”sve dok stvari ponovno ne postanu kritične”.

– Kad će se to dogoditi, možemo samo pretpostaviti. Ali dogodit će se, rekao je Banac za AA.

Dodao je da su prilike u BiH jednako loše kao što su bile prošle godine, pa i gore.

– To, dakle, znači da se ništa od Daytona naovamo nije stvarno pomaknulo. Za to su odgovorne političke stranke u BiH, naravno. I pasivnost naroda. Da narod želi drukčiju vlast, postoje instrumenti da se ovakva vlast promijeni. Tu je zapravo cijeli problem. Naravno, u ovoj lošoj situaciji ulje dolijevaju susjedi, razni ekstremisti, zemlje iz bližeg ili daljeg susjedstva. A tzv. međunarodna zajednica ne radi ništa, niti ima namjeru išta raditi dok stvari ponovno ne postanu kritične’, izjavio je Banac.

Daytonski mirovni sporazum parafiran je 21. studenoga 1995. godine u Daytonu. Sporazum su potpisali prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, srbijanski i hrvatski predsjednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman te glavni američki posrednik Richard Holbrooke  i general NATO-a Wesley Clark. Dayton je zaustavio krvoproliće u BiH, ali je, prema ocjenama stručnjaka, stvorio nefunkcionalnu državu zbog čega je BiH u političkoj krizi i skoro dva desetljeća od završetka rata.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari

komentara