Ivo Josipović stigao u službeni posjet BiH

Nakon sastanka izaslanstava na državnoj razini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović novinarima su ponovili kako je između ovih dviju zemalja još uvijek niz otvorenih pitanja koje treba riješiti, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Radmanović je istaknuo kako BiH mnogo očekuje od Hrvatske, posebno nakon ulaska u EU, ali u smislu daljeg razvijanja dobrosusjedskih odnosa. On je rekao da BiH i Hrvatska imaju niz otvorenih pitanja, prvenstveno o tisuću kilometara granice koja nije riješena u cjelini. Radmanović je dodao da su izaslanstva razgovarala i o unaprjeđenju suradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nije propustio priliku Josipoviću još jednom čestitati na ulasku Hrvatske u EU.

Josipović je rekao da mu je ovo prvi službeni posjet nekoj zemlji nakon ulaska Hrvatske u EU, što ima i više nego simbolički značaj i govori o tome koliko je hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.

“Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu ka EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracija”, rekao je Josipović.

Na pitanje što će biti sa CEFTA-om, Josipović je rekao da se vode pregovori EU, Hrvatske i BiH kako bi ta situacija bila prevladana i da su načinjeni pomaci kada je u pitanju rješavanje tog problema. Josipović je rekao da će BiH morati raditi na usvajanju standarda EU i da ne očekuje veće probleme.

Predsjednik Hrvatske je govorio i o izgradnji Pelješkog mosta kojim Hrvatska želi spojiti svoj teritorij. Josipović je rekao da susjedna zemlja već pregovara sa EU o načinu financiranja izgradnje. On je obećao da gradnja mosta neće ugroziti izlazak naše zemlje na otvoreno more.

Radmanović je dodao da BiH neće praviti probleme Hrvatskoj jer očekuje da će to biti ispoštovano.

Klix.ba

Komentari

komentara