Ivo Sanader i HDZ proglašeni krivim te u državnu blagajnu moraju vratiti više od 40 milijuna kuna

Bivsi-premijer-o-dogovoru-Barisica-i-tuziteljstva-Priznaj-da-si-kriv-ali-reci-da-si-sve-dao-Sanaderu_ca_largeNajveća korupcijska afera u hrvatskoj povijesti je dobila svoj sudski epilog. Po prvi puta u modernoj hrvatskoj povijesti se jedna politička stranka našla na optuženičkoj klupi. USKOK je pripremio ogroman materijal na čak 48 000 stranica, koji govore i daju čvrste dokaze o tome, da je HDZ s tadašnjim čelnikom i premijerom Republike Hrvatske Ivom Sanaderom izvlačio novac iz državnih institucija, što zbog osobnog bogaćenja, što zbog financijskih injekcija HDZ-u.

Sudski proces oko afere Fimi media je potrajao gotovo dvije godine, ali je USKOK marljivo radio i skupljao sve materijale i spise, koji bi dokazali krivnju nekadašnjeg predsjednika Vlade RH i bivšeg čelnika trenutno najjače oporbene frakcije u državi. Sanader je, prema dokazima koje je na suđenju iznijela sutkinja Ivana Čalić, zajedno sa svojim „pomoćnicima“ Mladenom Barišićem, Ratkom Mačekom, Nevenkom Jurak i Brankom Pavošević oštetio državu za vrtoglavih 70 milijuna kuna. Presuda je također naglasila, da će navedeni okrivljenici morati vratiti u državnu blagajnu preko 40 milijuna kuna.

Sanader je zbog još jednog u nizu svojih zlodjela za vrijeme svog mandata na vrhu hrvatske vlade nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, s tim da će se ta kazna umanjiti za godinu dana zbog perioda od prosinca 2010. do prosinca 2011. godine, kojih je Sanader proveo „iza rešetaka“.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić će u zatvoru prema minuloj nepravomoćnoj presudi provesti tri godine, stranačka blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci zatvora, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak na dvije godine, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček osuđen na godinu dana uvjetne kazne uz dodatne četiri godine kušnje.

Bivši hrvatsku vladajuću stranka se, dakle, teretilo, da su preko Fimi medije „ubrizgavali“ određene svote novca u stranačku blagajnu i na vlastite račune. USKOK je Sanaderu izbrojao nelegalno stečenu imovinu u vrijednosti od 23,7 milijuna kuna. Svu tu imovinu, koju nije zaradio na legalan i pravan način morati će konfiscirati USKOK, a identično će se dogoditi i s nelegalno stečenom imovinom Sanaderove kćeri, supruge i punca.

Sve se to zbiva u trenucima kada HDZ fungira kao najjača oporbena stranka u državi, u trenucima kada veliki dio hrvatskog pučanstva, predvođenog upravo HDZ-om nije zadovoljan akcijama i radom aktualne vlasti. Što će se zbiti u doglednoj hrvatskoj budućnosti i kakve će posljedice sa sobom nositi ovaj slučaj, osjetit ćemo na vlastitoj koži jako brzo.

 

HSPF.info

Komentari

komentara