Izabran prvi student prorektor u postdaytonskoj BiH

arnautovicNa sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, 23. prosinca 2013. godine, izabran je student prorektor tog Univerziteta. Naime, prvi put u postdaytonskoj Bosni i Hercegovini studenti nekog sveučilišta iliti univerziteta dobili su funkciju prorektora, što je vrhunac integracije studenata i njihovih organizacija u strukture upravljanja nekom visokom obrazovnom ustanovom, u ovom slučaju, Univerziteta u Sarajevu.

Na tu, odgovornu, funkciju studenta prorektora imenovan je Samir Arnautović, student Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta UNSA.

“Mjesto studenta prorektora vrhunac je nastojanja integracije studenata u tijela Univerziteta, kao i najznačajniji projekt Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u protekloj godini. Prvenstveno, bilo je potrebno sudjelovati u donošenju zakonskih akata, izmjenama i dopunama Statuta Univerziteta te implementaciji sadržaja tih izmjena. Nakon što smo izborili šest mjesta za studente u Senatu, jednog člana Upravnog odbora Univerziteta, konačno smo se izborili  i za studenta prorektora.” – rekao je prorektor Arnautović.

Osim što je izabran za prorektora, Arnautović je imenovan u Komisiju za normativna pitanja.

Na pitanje novinara – je li bilo opstrukcija prilikom izbora studenta prorektora, Arnautović je kazao sljedeće:
“Za sve ove napore neovisnog studentskog sudjelovanja u tijelima UNSA, po običaju je bio opstrukcija s raznih strana, ali u konačnici smo uspjeli u ostvarivanju ovog velikog koraka za studente i studentski aktivizam. Simpatični su bili pokušaji da se ospori sudjelovanje studenata u znanstveno-nastavnim vijećima argumentima da je Vojislav Šešelj bio studentski predstavnik pa da, navodno, studenti više ne trebaju imati svoje predstavnike. Ali to je svakako iza nas, sada imamo mogućnosti da s najviše razine Univerziteta zastupamo studentske interese institucionalnim putem.”

Studentski standard bi trebao uveliko biti bolji nego dosad jer funkcija studenta prorektora ima veliki značaj kako u Rektoratu Univerziteta tako i među samim studentima.

Spomenimo kako je Samir Arnautović i predsjednik Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA), te je kao sudionik prisustvovao najvećem projektu HSPF-a “Simulirani parlament 2013.”.

Predsjednik HSPF-a, Josip Zelenika, čestitao je Arnautoviću na imenovanju i poželio mu puno uspjeha u njegovom daljnjem radu, te izrazio nadu kako će ove dvije bliske organizacije i dalje nastaviti suradnju.

Komentari

komentara