Izrađen nacrt novog ustava Federacije BiH

ekspertna-skupina-25Nacrt novog ustava Federacije BiH konačno je utvrđen i poslan na ocjenu i dalje postupanje Ustavnom povjerenstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Informaciju je jučer “Nezavisnim novinama” potvrdio Vehid Šehić, član Ekspertne skupine koja je oformljena na inicijativu Veleposlanstva SAD-a u BiH. Šehić i njegovih četvero kolega nakon prvobitno ponuđenih preporuka od domaćih predstavnika zakonodavne vlasti dobili su zadatak da izrađena rješenja pretoče u nacrt ustava i dostave ga Parlamentu FBiH do 1. listopada. On pojašnjava da ovaj dokument sada treba ići u javnu raspravu te u parlamentarnu proceduru, sve s ciljem da Federacija novi ustav dobije najkasnije do kraja godine.

– Novi ustav je neophodan, jer je bilo nemoguće amandmanski djelovati na postojeći. Svih 88 naših preporuka, koje su bile temelj, pretočili smo u formu nacrta, ističe Šehić.

“Nezavisne novine” su uspjele saznati neke od najbitnijih detalja novog ustava, koji, između ostalog, predviđa pojeftinjenje Federacije, racionalizaciju institucija i davanje većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave.

Međutim, ono što je najzanimljivije i, po svemu sudeći ključ za dogovor i suglasnost političkih faktora u BiH, je činjenica da se Ekspertna skupina, na kraju, ipak nije bavila ukidanjem pojedinih kantona/županija, čemu se eksplicite protive stranke s hrvatskim predznakom.

– Novim ustavom se ne određuje broj kantona/županija, iako mi smatramo da treba razmišljati o njihovom smanjenju. Dakle, u ustavu nismo rekli koliko kantona/županija, o tome će odlučiti politika, pojašnjava Šehić.

Kao jednu od najznačajnijih “poluga” novog ustava FBiH Šehić izdvaja rješenje o onemogućavanju bilo kakvih blokada rada institucija države.

– Naš prijedlog morat će neminovno dovesti i do pravednije raspodjele javnih prihoda. Također, dali smo mnogo veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, napravili jasnu razliku među kantonima/županijama do 50.000 ljudi i onih preko 50.000, te smanjili broj zastupnika, pojašnjava Šehić.

Kaže da je peteročlana Ekspertna skupina, spletom okolnosti, odnosno eksponiranjem nekih drugih vrućih političkih tema, nekoliko mjeseci radila u mirnoj atmosferi, što je rezultiralo kvalitetnim rješenjima.

Mahmut Alagić, predsjedavajući Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ističe da je u ponedjeljak zakazana sjednica ovog tijela.

– Osim Nacrta ustava Ekspertne skupine, dobili smo i prijedloge SDP-a i NS Radom za boljitak. Ostale stranke nisu dostavile svoje prijedloge, iako je rok bio 1. listopad, pojašnjava Alagić.

On navodi da će, kako god, rješenje novog ustava FBiH do kraja listopada biti proslijeđeno u parlamentarnu proceduru.

– Nacrt novog ustava u parlamentarnu proceduru ide po planu, a druge stranke će, ako žele, imati mogućnost djelovanja kada to dođe na dnevni red u parlamentu, zaključuje Alagić.

Inače, protekle mjesece politički faktori su iskoristili za “ispipavanje terena”, a dosad ponuđene ideje umnogome se razlikuju od stranke do stranke, pa će, samim tim, biti teže doći i do konačnog rješenja.

Ono što je izvjesno jest da bi i sama ideja o ukidanju kantona/županija, za što se zalažu SDP i još neke stranke, a protive dva HDZ-a, mogla izrasti u još jedno prvorazredno nacionalno pitanje i političku trakavicu.

Stoga se mogu čuti mišljenja da će bez umiješanosti stranog faktora, a posebno pomoći i “sugestija” američkog veleposlanstva, koje je i pokrenulo ovo pitanje, domaći politički predstavnici iznimno teško doći do konačnog rješenja, odnosno novog ustava Federacije BiH.

Najbitnije stavke Nacrta ustava FBiH

– Pojeftinjenje Federacije
– Ukidanje institucije predsjednika FBiH
– Smanjenje broja zastupnika u skupštinama kantona/županija
– Efikasniji rad institucija
– Jasna razgraničenja odgovornosti institucija i pojedinaca
– Onemogućavanja blokade rada državnih institucija
– Pravednija raspodjela javnih prihoda
– Davanje većih ovlasti organima lokalne samouprave
– Poticanje ravnomjernijeg regionalnog razvoja

Nezavisne novine

Komentari

komentara