Janukovič u bijegu, raspisana i tjeralica

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič se i službeno nalazi u bijegu te je za njim raspisana i tjeralica zbog „masovnih ubojstava civila“.

viktor_janukovic_reuters_main

Informaciju o raspisivanju tjeralice za bivšim ukrajinskim čelnikom Viktorom Janukovičem je na svom Facebook profilu objavio i ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, koji je dodao da se i dalje ne zna gdje se točno krije svrgnuti predsjednik. Dodao je da je izdan nalog za uhićenje Janukoviča, za koga se od subote ne zna gdje je, te nekoliko drugih osoba koje se smatraju odgovornima.

Avakov, također, kaže da je Janukovič u nedjelju navečer bio na Krimu, u privatnoj rezidenciji Balaclava te da je automobilom krenuo prema nepoznatoj destinaciji, zajedno sa svojim pomoćnikom.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula je pak za HINA-u rekao da će ukrajinski oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk vjerojatno biti novi mandatar ukrajinske vlade, pred kojom stoje teški zadaci i koja će na snagu stupiti za dan ili dva. Delegacija Europskog parlamenta sastala se u ponedjeljak u Kijevu s predsjednikom Parlamenta i privremenim predsjednikom države Oleksandrom Turčinovim te budućim premijerom Jacenjukom, čelnikom stranke Domovina.

„Jacenjuk će biti mandatar vlade, dok će se drugi oporbeni lider Vitalij Kličko vjerojatno kandidirati za predsjednika države“, rekao je Picula.

Povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn je potvrdio, da je Europska Unija spremna izdvojiti značajnu financijsku pomoć kada Ukrajina oformi novu vladu, a trebala bi joj ponuditi i jasnu europsku perspektivu.

„Važno je da ponudimo jasnu europsku perspektivu ukrajinskom narodu, koji je pokazao predanost europskim vrijednostima“, dodao je Rehn.

Agencije diljem svijeta prenose i informacije da će se Europskoj Uniji u financijskoj injekciji Ukrajini pridružiti i MMF, dok će na temelju planova koje bi osmisli navedene dvije organizacije i Velika Britanija uputiti svoj „dio“ pomoći politički shrvanom ukrajinskom narodu.

U nedjelju je pak Ukrajina i službeno dobila svog privremenog predsjednika. Naime, na zasjedanju ukrajinskog Parlamenta je svih 339 zastupnik glasalo za odluku o imenovanju Oleksandra Turčinova za privremenog ukrajinskog čelnika.

HSPF.info

Komentari

komentara