Jeremiću spriječili sudjelovanje na sjednici UN-a

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije bio nazočan na zatvorenim konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a jer je njegovo sudjelovanje, kako je rekao, spriječeno.


Zatvorene konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o najnovijem razvoju događaja na sjeveru Kosovu su završene, prenose srbijanski mediji.

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić nije bio nazočan konzultacijama, budući da su, kako je rekao u izjavi za RTS, tri stalne članice Vijeća sigurnosti iskoristile pravo veta i spriječile njegovo sudjelovanje.

 

‘Očigledno da je bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti. Tko je naredio slanje albanskih paravojnih jedinica? Tko je znao za to? Tko je takvo ponašanje ohrabrio? Zašto je Eulex napustio sjever pokrajine i je li unilatrealna akcija dozvoljeno sredstvo? To su pitanja koja treba postaviti, ali koja nisu dozvolili da budu postavljena’, izjavio je Jeremić, piše Blic.

 

On se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom koji je izrazio, kako javlja agencija Beta, zabrinutost ‘zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja stanja na sjeveru Kosova’.

 

Glavni tajnik UN-a je na sastanku sa srbijanskim šefom diplomacije naglasio da je važno da se sve strane suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje i da nađu rješenje prihvatljivo za sve, u skladu s rezolucijom 1244 VS-a.

 

Ban Ki-moon je također pozdravio poziv na smirivanje stanja koji je uputio srbijanski predsjednik Boris Tadić, kaže se u priopćenju iz ureda glavnog tajnika UN-a. (A.E./ Hina)

Komentari

komentara