Još jedna epizoda pseudopolitičkog života u najzaostalijoj zemlji Balkana

Tragikomični proces formiranja vlasti u BiH ili, bolje reći, još jedna epizoda pseudopolitičkog i kvazidemokratskog života u najzaostalijoj i najluđoj zemlji Balkana je konačno završena.

djordje-vukovic-goran-kutle

Pola godine nakon općih izbora, posljednji dan ožujka su potvrđena imenovanja novih saziva Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH za mandatno razdoblje 2014.-2018. godina. Žarište nove vlasti na državnoj i federalnoj razini treba biti zahtjevni plan reformi s ciljem rješavanja problema s kojima se svakodnevno suočavaju građani, a pogotovo problem visoke stope nezaposlenosti. Naravno, tu je još cijeli niz otvorenih problema koji trebaju biti riješeni, ali pitanje je koliko su nove vlasti sposobne za uhvatiti se ukoštac s njima.

Sudeći po izjavama naših sugovornika, građani bi nove probleme mogli tek osjetiti. Tako Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, u izjavi za Dnevnik.ba ističe kako su najave rješavanja brojnih otvorenih pitanja „ravne bajkama za djecu i odrasle” iz kojih će se izroditi novi potresi na političkoj sceni.

Nova vlast priča bajke za djecu i odrasle

-Tragikomični proces formiranja vlasti u BiH ili, bolje reći, još jedna epizoda pseudopolitičkog i kvazidemokratskog života u najzaostalijoj i najluđoj zemlji Balkana je konačno završena, ali posljedice svega što može stati u pejzaž nacionalne, stranačke i klanovske otimačine za položajima i funkcijama tek ćemo snositi u mjesecima koji slijede, stav je profesora Vukovića.

Vuković poručuje kako su skupine nezasitnih, bezobzirnih i kratkovidih osoba, koje su uzurpirale simbolički kapital, identitetske i ideološke izrasline konstitutivnih naroda, manipulirajući političkim i medijskim stimulansima, raspodijelile preostale državne i entitetske resurse, ne prestrojavajući se po idejama, vizijama i paktovima na odgovornosti, već po nuždi, ucjeni i lukavstvu.

– U takvom ambijentu očekivati odlučno i umjesno bavljenje socijalnim pitanjima, borbom protiv kriminala, nezaposlenosti i besperspektivnosti, premošćivanju etničkih konflikata i klasne raslojenosti, modernizacijom i harmonizacijom institucija i slično, ravno je bajkama za djecu i odrasle. Zato, nažalost, očekujem nove potrese na političkoj sceni, nove poplave nasilja i nemorala, nove očajnike pred kontejnerima i stranim veleposlanstvima, poručuje ovaj banjalučki profesor koji predaje na kolegijima Politička kultura i Politički konflikti.

Za razliku od ovog banjalučkog politologa, njegov mlađi kolega politolog Goran Kutle, asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, prihvaća činjenicu kako je Bosna i Hercegovina u doista teškoj situaciji, ali ipak gaji nadu kako bi nove vlasti mogle dati bolje rezultate od prethodnih.

Dobro je da nije 1. travnja

– Kroz šalu možemo reći kako je jako pozitivno da se vlast formirala na posljednji dan ožujka, a ne na prvi travnja, jer u ogromnoj količini negativnog ambijenta u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, takva vijest sigurno ne bi bila ozbiljno shvaćena, istaknuo je Kutle u izjavi za Dnevnik.ba.

Govoreći o izvršnoj vlasti u FBiH, Kutle pozitivnim ocjenjuje činjenicu to što je uspostavljena na legalan način, i ima legitimitet, za razliku od prethodne, a na njima je da se uhvate u koštac sa svim problemima koji su se nagomilali.

-Razlog usporenog procesa formiranja vlasti u FBiH možemo tražiti u dosta konfliktnom i složenom odnosu između stranaka koalicije u Federaciji (SDA, DF, HDZ BiH). Poznato je kako čelnik novoformiranog DF-a (Željko Komšić) u prošlosti nije gajio nimalo simpatija prema SDA, a pogotovo prema njezinom vodećem čovjeku (Izetbegoviću), a niti prema HDZ-u BiH, i s obzirom na velike ideološke razlike koje postoje između ovih stranaka, i razlike u pogledu na prioritete, možemo biti skeptični oko toga kako će ta vlast funkcionirati, te skeptični oko efikasnosti provođenja nužnih reformi, poručuje Kutle.

O kvaliteti novih ministara bi se moglo raspravljati

Iako je u ovom mandatnom razdoblju situacija oko stranaka koje imaju parlamentarne većine bila puno čišća i jasnija, stvari ipak nisu išle tako glatko, a jedan od razloga je sami politički sustav BiH, koji nudi previše mogućnosti za blokadu i usporavanje procesa uspostave vlasti, pa tako Kute zaključuje kako će i svaki sljedeći proces formiranja vlasti biti dugotrajan i iscrpljujući, ukoliko se ne naprave ustavne promjene (dubinske, ne kozmetičke) i ne promijeni Izborni zakon, u kojem će se poštovati i načelo konstitutivnosti naroda i legitimnog predstavljanja, ali i utvrditi efikasniji mehanizmi formiranja vlasti.

– Osim složenog odnosa stranaka u Federaciji, na državnoj razini bi se veliki problemi mogli pojaviti jer je zaobiđen Dodikov SNSD, koji drži većinu u RS-u. Što se tiče kvalitete i kompetencije kandidata za pojedina ministarstva (ministri i zamjenici), tu bi se zasigurno moglo raspravljati, međutim sklon sam optimističnijem vjerovanju, kako su stranke shvatile ozbiljnost trenutka i ponudile ono najbolje što su mogle ponuditi. Iskreno se nadam da će ovaj mandat biti puno ozbiljniji od prethodnog i da će proteći bez većih trzavica, smjena i rekonstrukcija, a posebno se nadam boljim rezultatima nove federalne vlade, izjavio je Kutle.

Ivan Kraljević/Dnevnik.ba

Komentari

komentara