Još postoji nada za rješavanje pitanja “Sejdić i Finci”

Europski diplomati nadaju se da bi danas moglo doći do dogovora u vezi s odlukom “Sejdić i Finci” ukoliko domaći politički akteri ulože dodatni napor, te da neće doći do reduciranja IPA fondova.

– Zbog izostanka dogovora o provođenju odluke `Sejdić i Finci` i mehanizmu koordinacije, Europska komisija pokrenula je još u petak, 11. listopada, proceduru za reduciranje IPA fondova za 47 milijuna eura i suspendirala razgovore oko paketa IPA 2 sa BiH, ali među europskim diplomatima postoji nada da bi moglo doći do dogovora ukoliko domaći politički akteri ulože dodatni napor”, izjavio je u Bruxellesu visoki europski dužnosnik.

Ovaj izvor pojasnio je tijekom neslužbenog brifinga sa skupinom novinara iz jugoistočne Europe da izvješća o napretku o eurointegracijama zemalja zapadnog Balkana još nisu završeni i bit će konačni tek sutra ujutro.

– Prema tome, izvješće o napretku podložno je izmjenama do posljednjeg trenutka pred objavljivanje, kaže ovaj dužnosnik.

Isti izvor je naglasio da će EU ostati vrlo privržena pružanju podrške domaćim političkim čelnicima za postizanje kompromisa o pitanjima koja se odnose na europske integracije, ali ne može izaći sa čarobnom formulom rješenja provođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Europski dužnosnik je, govoreći o suspendiranim IPA fondovima za BiH, precizirao da su stopirani uglavnom infrastrukturni projekti.

– Kompromis o provođenju odluke `Sejdić i Finci` pokazao bi EU da postoji neophodan konsenzus za europski put BiH, istaknuo je neimenovani dužnosnik.

Kada je riječ o ostalim zemljama regije, kao datum početka pregovora sa Srbijom o pristupanju EU spominje se početak siječnja sljedeće godine, ali sve u velikoj mjeri ovisi od činjenice da izbori na Kosovu 3. studenoga proteknu mirno i bez problema.

Crnoj Gori se preporučuje jače hvatanje u koštac s borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije, te neophodnost osiguravanja političke volje za provođenje pravosudnih reformi, dok se od Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije očekuje da trajno riješi problem naziva.

Politika proširenja ostaje i dalje prioritet EU, ali, prema riječima europskog dužnosnika, za zemlje koje žele ući u Uniju taj proces postaje sve izazovniji, a poseban fokus bit će na vladavini prava što je osnova za više investicija i modernizaciju ekonomija država jugoistočne Europe.

Izvor: SRNA

Komentari

komentara