Josipović: Hrvatska i SAD dijele zabrinutost zbog razvoja zbivanja u Bosni i Hercegovini

Josipović: Hrvatska i SAD dijele zabrinutost zbog razvoja zbivanja u Bosni i HercegoviniHrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom je “Američkom dnevniku”, objavljenom u zagrebačkom Vjesniku, napisao kako Hrvatska i SAD dijele zabrinutost zbog razvoja zbivanja u susjednoj BiH gdje je kriza povjerenja među vodećim političkim čimbenicima dostigla alarmantnu razinu .


 

 

“Razumljivo je i da dijelimo zabrinutost zbog razvoja zbivanja u susjednoj BiH gdje je –  složili smo se –  kriza povjerenja među vodećim političkim čimbenicima dostigla alarmantnu razinu. SAD ističe zabrinutost činjenicom da je osam, devet mjeseci nakon izbora, BiH još uvijek bez vlade, nema dijaloga među ključnim političkim protagonistima u Federaciji, a vlasti srpskoga entiteta svojim potezima i retorikom dovode u pitanje ustavni poredak zemlje”, piše Josipović, a prenosi Hina.

 

Kaže kako je u svim razgovorima isticao osjetljivost i moguće nerazumijevanje u BiH prema legitimnosti našeg interesa za stabilnost susjeda i ravnopravnost Hrvata u BiH, što nije, kaže, pitanje hrvatskog plemenskog poistovjećivanja, još manje ambicije da se miješamo u unutarnje poslove nama najvažnijeg susjeda.

 

Predsjednik  Josipović je poželio da sve strane u BiH razumiju da to može biti sretna zemlja samo ako su svi njezini narodi i građani jednako zadovoljni s prilikom koju imaju za ostvarenje svojih interesa.

 

Podsjetio je da je konstitutivnost naroda duboko utemeljena u ustavotvornoj tradiciji europskoga kontinenta, te da je potrebno pronaći ravnotežu između principa konstitutivnosti naroda i konstitutivnosti građana.

 

“Izazovi regionalnoj stabilnosti još su uvijek brojni. Dijalog se mora nastaviti. Ali nitko, ni velike sile poput SAD-a, još manje netko od susjeda ne može naći rješenje problema u BiH. To mogu samo građani i narodi u BiH, njihovi legitimni politički predstavnici”, ocijenio je hrvatski predsjednik.

 

Naglasio je kako je s posebnim ponosom primao snažnu podršku koju Hrvatska dobiva za nastavak politike pomirenja i partnerstvo i suradnju u regiji, kao i potpunu prijateljsku otvorenost da svoje djelovanje usko i strukturirano koordinira sa SAD-om, susjedima i Europskom unijom.

 

Josipović je u svom  “Američkom dnevniku” napisao kako  na svim službenim sastancima, od Bijele kuće i razgovora s potpredsjednikom Bidenom, preko State Departmenta i radnoga sastanka s državnom tajnicom Clinton do susreta s kongresmenima i senatorima, jedna stvar bila konstantom: Hrvatska i SAD su saveznici i partneri.

 

“Bez međusobno otvorenih pitanja razgovaramo o tome kako se zajednički na međunarodnoj sceni i radi obostranog dobra djelotvorno suočiti sa zajedničkim izazovima. Amerika je snažan partner, naši se vrijednosni sustavi i interesi poklapaju, i želimo li ih uspješno ostvariti, tada je iznimno važno da se međusobno dobro informiramo i razumijemo”, napisao je Josipović ekskluzivno za Vjesnik te dodao kako je nama važno da Amerika prepoznaje važnost što skorijeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji kao zalog stabiliziranja našega jugoistočnog susjedstva.

 

Primjetivši kako je javnost u Hrvatskoj nezadovoljna političkim implikacijama presude, Josipović ističe kako je jasno da je Domovinski rat bio obrambeni, Oluja njegov sastavni dio te da je Hrvatska imala pravo vratiti svoj teritorij. “Za zločine, koji su se pritom nesumnjivo dogodili s hrvatske strane, kad ih već nismo spriječili, odavno smo morali naći i kazniti krivce. Sada to čini Haag i bilo bi dobro da to čini prema kriterijima koji ne bi izazivali kontroverze, a time nehotice relativizirali moralnu i svaku drugu osudu zločina”, dodaje.

 

Ocjenjuje kako je žalosno, i za to ne može biti opravdanja, da u glavnom gradu zemlje koja je svoju opstojnost tek prije petnaest-dvadeset godina potvrdila obrambenim ratom, ne postoji dostojno spomen-obilježje palima za slobodu, pred kojim bi i strani državnici polagali vijenac odajući tako poštovanje Hrvatskoj, njezinoj uspomeni, i njezinoj legitimnoj i legalnoj borbi za opstanak.( F)

 

Komentari

komentara