Josipović najavio dolazak u Srebrenicu

Josipović najavio dolazak u Srebrenicu Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će sredinom srpnja na obilježavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je to u petak nakon sastanka s predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj koji su mu u ime Udruženja žena Srebrenice uručili simbol sjećanja na srebrenički genocid.


 

 

“Najveći zločin nakon Drugoga svjetskog rata u Europi, genocid u Srebrenici”, obilježava se 11. srpnja, rekao je Josipović novinarima. “Nadam se da ćemo se svi skupa 11. srpnja okupiti uz odgovarajuću poruku svijetu. Bit će mi čast otići 11. srpnja u Srebrenicu pokloniti se zajedno sa svojim prijateljima iz BiH”, rekao je on.

 

Josipović je istaknuo potrebu “da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se počinitelji genocida privedu pravdi i da iz te tragedije ne samo mi ovdje na širem prostoru regije, nego i u cijelom svijetu izvučemo pouku o tome kako zločin nije način rješavanja problema, kako zločin ne smije biti dopušten i kako je genocid kakav je bio u Srebrenici mrlja na duši, na savjesti čovječanstva.

 

Aziz Hasanović, zamjenik zagrebačkog muftije i član izaslanstva Bošnjaka, zahvalio je Josipoviću na potpori inicijativi žena Srebrenice. “Tako senzibiliziramo javnost da suosjeća sa Srebrenicom i preživjelim Srebreničanima, upravo u ovim danima kad se prikupljaju njihovi posmrtni ostaci i priprema jedan od većih pokopa”, rekao je i objasnio da će 16. srpnja biti pokop 600 identificiranih Srebreničana “koji su svoje kosti ostavili negdje po šumama”.

 

Bošnjačko je izaslanstvo predalo Josipoviću simbol u obliku cvijeta zelenog središta i bijelih latica. “Udruga žena Srebrenice usvojila je jedan simbol koji će se od ove godine u razdoblju od 1. do 11. 7. nositi kao znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Komentari

komentara