Josipović ne želi susret s Inzkom u Zagrebu ?!

Josipović ne želi susret s Inzkom u Zagrebu ?!Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nakon povratka iz SAD, gdje je podnosio polugodišnje izviješće u UN-u, putuje u Zagreb.


 

 

Kako doznaje dnevnik.ba Inzko se želi tom prigodom susresti u Zagrebu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali ne i Josipović . Zahlađenju odnosa između hrvatskog predsjednika Josipovića i visokog predstavnika Inzka doprinijela je činjenica da je on zanemario upozorenja hrvatskog državnog vrha da vlast u FBiH nije razumno formirati ignorirajući izbornu volju hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna u BiH , kao i da takva rješenje dugoročno nisu dobra.

 

Osim što je ignorirao upozorenja Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, Inzko se stavio iznad ustava i zakona, suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva te tako omogućio nezakonito formiranje federalne vlade i izbor predsjednika Federacije BiH.

Takvo ponašanje visokog predstavnika dovelo ga je u poziciju da ga se u Hrvatskoj ignorira, a od Inzka su se distancirali i neki njegovi dojučerašnji prijatelju i Hercegovini koji izbjegavaju svaki kontakt s njim.

 

Inzko, očito, sada pokušava donekle popraviti štetu koju je napravio svojim neodmjerenim potezima koje vuče u posljednje vrijeme, a što ga uz Zlatka Lagumdžiju drži najodgovornijim za vrlo lošu političku klimu u BiH i odnose na relaciji Mostar – Sarajevo, ali i Sarajevo Banja Luka izbjegava.

 

U tom bi se kontekstu mogla promatrati njegova današnja izjava oko formiranja državne vlasti te da je međunarodna zajednica spremna pomoći medijacijom u tom procesu, a da su njegova stajališta „poznata još od 3. listopada i da predsjedavajući Vijeća ministara mora biti Hrvat po rotaciji. Državna vlada mora imati što širu podršku, da je čini što više stranaka i jedan od HDZ-ova treba dati državnog premijera –  izjavio je Inzko za Avaz na povratku iz Washingtona u Sarajevo. (Dnevnik.ba)

Komentari

komentara