Josipović: Prosvjedi i molitve neće utjecati na presude generalima

Haški sud se, u presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, sigurno neće rukovoditi molitvama i prosvjedima bilo koje vrste, već će donijeti presudu na osnovu toga kako njihovi sudci vide pravo i činjenice u tom predmetu, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.


Josipović je, u razgovoru za Medija servis koji su prenijeli pojedini mediji, izjavio da se Haaški sud neće rukovoditi ni zlonamjernima koji zagovaraju i neku osuđujuću presudu i dodao da velika većina hrvatske javnosti ne može imati sliku što se u Hagu događalo jer je veliki dio suđenja bio zatvoren za javnost.

On je rekao da se osobno nikad ne bi usudio da prognozira kakva će biti presuda. “Vidimo da pojedinici prosvjedima i dizanjem tenzija, i pored želja generala, žele iskoristiti njihovu situaciju za svoj politički profit”, rekao je Josipović i te namjere ocijenio kao loše.

Haški sud bi, kako je najavljeno, trebalo 15. travnja da donese presudu trojici hrvatskih generala, koji su optuženi za ratne zločine za vrijeme i nakon hrvatske vojno – policijske akcije “Oluja” protiv Srba.

Za Gotovinu tužiteljstvo traži 27 godina zatvora, za Markača, koji je zapovjedao specijalnim jedinicama MUP-a, 23 godine, a za Čermaka 17 godina zatvora.

Katolička crkva je tražila da vjernici svakog petka u travnju poste i mole za “pravednu presudu generalima”, dio veteranskih udruženja za 15. travanj najavio je “skup na kome će se gledati izravni TV prijenos oslobađajuće presude”, dok su neka druga veteranska udruženja za 16. travanj najavila “prosvjedni skup zbog haških presuda generalima”.

 

Komentari

komentara